Maturske ekskurzije od 350 do 380 eura

ekskurzija

Foto: Pobjeda

Italija, Španija, Francuska i zemlje Srednje Evrope destinacije su koje su budući učenici završnih razreda srednjih škola u narednoj školskoj godini izabrali za matursku ekskurziju za koje će roditelji morati da izdvoje od 350 do 380 eura.

Direktor Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici Radiša Šćekić za Pobjedu je kazao da je tender za matursku ekskurziju završen i da ih očekuje još samo sastanak i dogovor sa roditeljima.

„Prva grupa od ukupno oko 300 maturanata naše škole kreće na ekskurziju 20. septembra. Učenici su i ove godine za destinacijuizabrali Italiju, Francusku i Španiju, a put traje devet dana“, kazao je Šćekić.

On je istakao da će gimnazijalce na put voditi agencije koje su izabrane na tenderu Grand i Inrut.

„Roditelji će morati da ukupno izdvoje 370 eura, ali će imati mogućnost kao i ranijih godina plaćanja na više mjesečnih rata“, kazao je Šćekić.

Direktor Ekonomske škole „Mirko Vešović“, Branislav Đukić je kazao da je sva zakonska procedura u ovoj ustanovi ispoštovana i da učenici na ekskurziju kreću 5. septembra.

„Cijena ekskurzije je 370 eura na više rata. Đaci će na putu biti devet dana i tom prilikom će obići Beč, Prag, Drezden, Budimpeštu“, kazao je on, dodajući da je za realizaciju puta angažovana agencija Inrut koja posljednje dvije godine na istu maršrutu vodi maturante ove škole.

Direktor Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog Momir Dragićević je istakao da su oni cijelu proceduru u vezi sa ekskurzijom završili još početkom maja i da đaci putuju u prvoj sedmici septembra.

„Ove godine, kao i prethodne četiri, oko 294 učenika će obići zemlje Srednje Evrope, odnosno gradove Bukurešt, Prag, Beč, Grac. Ove godine osmodnevno putovanje, u odnosu na prošlu godinu, jeftinije je za deset eura i iznosi 355 eura“, rekao je Dragićević.

On je dodao da su đaci obavezni da uplate oko 30 odsto ukupne cijene, a ostatak na sedam mjesečnih rata.

„Agencija Atlas turs, sa kojima imamo saradnju već osam godina, se jedina javila na javni oglas. Imamo sve pohvale za njih i što se tiče prevoza, smještaja i vodiča“, istakao je Dragičević.

Direktor cetinjske gimnazije Miomir Đurišić saopštio je da je veći dio procedure za matursku ekskurziju završen.

„Sve ide ka tome da će maturanti ići na maršrutu Venecija, Salcburg, Beč, Prag, Bratislava, Budimpešta i preko Srbije nazad u Crnu Goru. Na devetodnevno putovanje đaci kreću sredinom septembra. Cijena je 380 eura, od čega trećina se plaća odmah, a ostalo na sedam mjesečnih rata“, kazao je Đurišić.

On je dodao da očekuje da će agencija Atlas turs na ovaj put voditi oko 80 gimnazijalaca.

Direktor Srednje škole 17. septembar sa Zabljaka Živorad Bojović je naglasio da su u anketi njihovi učenici odabrali tri destinacije i da je ekskurzija planirana za drugu polovinu septembra.

„U pitanju su Turska, Grčka i Italija. Tek ćemo preko javnih nabavki da raspišemo oglas na koji će moći da se jave zainteresovane agencije i, naravno, izabraćemo najpovoljniju“, kazao je Bojović, dodajući da su prošle godine njihovi đaci putovali u Italiju, a pretprošle u Tursku.

Direktorica Obrazovnog centra Plužine Gordana Radović je kazala da nije sigurna da će maturanti ove škole uopšte ići na ekskurziju.

„Mi ćemo oglas tek da raspišemo jer imamo malo učenika 18 maturanata Gimnazije i 12 maturanata sa smjera tehničar prodaje. Možda nigdje i ne odu, jer je socijalna struktura loša i ne znam da li će to roditelji moći da priušte“, kazala je Radović.

Ona je dodala da su prošle godine đaci obišli Makedoniju i Grčku, ali da se trenutno nijesu usaglasili kada je u pitanju maršruta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply