Plivanje u trudnoći je preporučljivo

trudnoca i plivanjePIŠE: Dr Fehmija Feko Fetahović, ginekolog

Ljetnji dani dolaze i jedno, ako ne i najčešće pitanje trudnica ovih dana je :” Mogu li se sunčati i plivati u moru?”

Ukoliko je trudnoća “normalna” kako često zovemo trudnoću bez tegoba kao što su bolovi, krvarenje, upalne promjene vagine i grlića. i uz konsultaciju sa ginekologom koji vam kontroliše trudnoću, možete plivati i to se i preporučuje jer je plivanje izuzetan sport koji povoljno dijeluje na organizam trudnice.

Treba voditi računa da u vodu ulazite lagano, da temperatura nije previše niska ni visoka. Birajte stil plivanja kako vam odgovara, ali je najbitnije da sve to radite do granice ugodnosti. U vodi možete raditi i lagane vježbe disanja, vježbe karlice , ramenog pojasa…

Svi pokreti u vodi se lakše izvode i zato koristite plutanje kao dobar ambijent da pokrećete i aktivirate sve grupe mišića. Napravite svoj ritam i redosljed vježbi. Najlakše je početi od mišića lica : lagano stežite i opuštajte mišiće oko oka usana, čelo, zatim prelazite na mišiće vrata tako što radite vježbe savijanja naprjed – nazad, bočno savijanje glave i završite sa kružnim vježbama u jednu pa u drugu stranu.

Rameni pojas mišića koji aktivirate itekako će pomoći jer ćete odmah osjetiti olakšanje kada rukama kroz vodu budete pravili pokrete kao da “skupljate “vodu..

Opušteno kreirajte vježbe i pokušavajte da aktivirate svaki mišić vašeg tijela.

Tokom plivanja i vježbanja u vodi veoma je važno da pravilno dišete. Duboki udah na nos i lagano ispuštanje vazduha, “duvanje svijeće” aktiviraće dijafragmu i međurebarne mišiće i biće idealna priprema za porođaj.

I još jedna važna napomena u morskoj vodi dok udobno plutate stežite mišić podizač čmara , tako aktivirate mišiće karličnog dna koji su veoma bitni u samom aktu porođaja i napinjanja.

Nakon plivanja odmah zamjenite mokar kupaći suvim.

Plivajte u ranim prijepodnevnim satima i kasno popodne. Izbjegavajte duže sunčanje i koristite zaštitne kreme.

Uživajte u kupanju i plivanju.

Izvor: DrFeko.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply