Šta možete uraditi kad beba neće u auto sjedište

sautosjedisteplakanjeNeke bebe zaspu u auto sjedištu već dok palite motor, dok neke ne mogu da izdrže ni pet minuta prije nego što počnu da negoduju i plaču. To se obično dešava zato što je dijete fizički sputano, ili je samo na zadnjem sjedištu pa ne može da dobije vašu pažnju onoliko koliko bi htjelo.

Voziti dok beba plače na zadnjem sjedištu je izuzetno teško i frustrirajuće, a time i opasno po bezbjednost. U tom slučaju jednostavno zaustavite automobil, pa tek onda pokušajte da smirite bebu. Nemojte pokušavati da je smirite niti se okretati dok je automobil u pokretu (naravno, ako ste vi vozač).

Bebu možete pokušati navići na auto sjedište na nekoliko načina. Evo strategija koje predlažemo:

* Donesite sjedište kući i dozvolite djetetu da se igra u njemu ili sa njim. Pošto se upozna sa sjedištem, možda će ga lakše prihvatiti u automobilu.

* Uvijek u autu imajte mekane ili plišane igračke. Ako su dovoljno interesantne, možda će uspjeti da zadrže pažnju bebe u vožnji (izbjegavajte oštre, plastične igračke, jer mogu da izazovu povrede pri naglom kočenju).

* Možete staviti viseću igračku ispred bebe, nešto sjajno i šareno. Stavite ih tako da beba može da ih dodirne. Pazite na to da su igračke lagane i mekane, zbog bezbjednosti. Ovakva igračka (šareni lanac za bebe ili traka) se može postaviti vertikalno ili horizontalno.

* Pokušajte sa muzikom. Neke bebe jako vole uspavanke ili pjesmice za djecu. Pustite omiljenu muziku vašeg djeteta. Neke bebe vole da slušaju mamu ili tatu kako pjevaju. Pjevajte dok vozite, to će možda bebu zabaviti i smiriti dok ne stignete na odredište.

* Možete pokušati i sa CD-om smirujuće muzike ili čak snimiti bijelu buku (zvuk usisivača ili fena za kosu). Takav zvuk inače smiruje bebe.

* Kada je bebe raspoložena, naspavana i sita, napravite kratku vožnju. U početku neka neko sjedi pored bebe (najbolje mama ili tata) dok se ne navikne na jsedište.

* Pokušajte da date bebi grickalicu za zubiće. Kada ima nešto za sisanje ili žvakanje biće mnogo srećnija i smirenija. Imajte na umu da ne dajete bebi male igračke koje bi mogla da proguta.

* Okačite ogledalo ispred bebe. Neke prodavnice opreme za bebe čak imaju i posebno izrađena ogledala za ovu svrhu. Tako će na neko vrijeme zaboraviti da ste vi u automobilu i koncentrisati se na svoj odraz.

* Ponekad, veliki problem u automobilu za bebe može predstavljati jako sunce. Stavite neku zaštitu od sunca na zadnje prozore. Pripazite na to da je zaštita na prozorima dobro pričvršćena.

* Ako idete na duže putovanje, pravite česte pauze. I mi odrasli ne volimo da budemo fizički sputani duže vrijeme. Iskoristite vrijeme kada beba spava da nadoknadite zaustavljanja. Ako je potrebno, napravite kratke pauze svakih 30-40 minuta.

* Otvorite prozore. Svjež vazduh i povjetarac mogu biti vrlo umirujući.

Izvor: http://www.smedia.rs/ona/vest/15938/a.html?id=15938

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. od prvog dan su bili u sjedista(0-18mj s obzirom da nosiljke zvane”jaje”nisu dolazile u obzir jer su plakali i za mene jesu malo neprirodnog oblika) tako da nismo imali problema vec svgdje putovali potpuno opusteno a tako je i danas. kad vec imaju tri i dvije godine……

  2. Nije bas tema,ali. . .Mi smo skoro presli iz”jajeta” u klasicna sjedista do 25kg. Problem je sto kad se vozimo moja cerka zaspi u roku od 2min, glavica joj pada naprijed, potpuno neprirodan polozaj i ne smijem ni da mislim sta bi bilo pri nekom cimanju,kocenju itd. Ne znam sta da radim kad zaspi, da joj ja drzim glawu ili da je uzmem u narucje?! Ni jedno rjesenje nije najbolje i najsigurnije?

  3. Iz bolnice su lezale u bebi sjedistima i nije bilo problema. Neke mame obicno god dana nosaju bebu u krilu i onda se cude kako nece u sjediste. Ja nisam imala taj problem. I danas kad imaju 2,5 i 4,5 sjede u sjedistima za njihov uzrast.

Leave a Reply