Sve bolji rezultati srednjoškolaca dokaz uspješnog rada i reforme

srednja skolaCrnogorski srednjoškolci iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate, što je dokaz uspješnog nastavnog rada i reforme obrazovnog sistema, današnja je ocjena  Ministarstva prosvjete nakon rezultata maturskog i stručnog ispita iz jezika.

U saopštenju tog resora navodi se da su srednjoškolci ove godine na maturskom i stručnom ispitu iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti, postigli bolji uspjeh u odnosu na prethodne.

Maturski i stručni ispit iz tih predmeta u junskom roku polagalo je 2.699 učenika, od toga 2.426 Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, a 273 učenika polagalo Albanski jezik i književnost.

„U ovom roku 98,6 odsto učenika položilo je test iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnost. Prosječna ocjena na ovom ispitu je 3,58 i za 0,5 odsto je veća nego u junskom roku prošle godine. Nedovoljnu ocjenu dobila su 34 učenika ili 1,4 odsto“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Analiza rezultata ovogodišnjeg maturskog i stručnog ispita iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti, kako smatraju u Ministarstvu, pokazala je da je došlo do značajnijeg poboljšanja uspjeha učenika.

„Za razliku od prethodnih godina, kada se ispit sastojao isključivo od pisanja eseja, na ovogodišnjem testu povjeravana su znanja, sposobnosti i vještine koje su učenici stekli iz ovog predmeta tokom srednjoškolskog obrazovanja“, naveli su iz Ministarstva.

Kako su precizirali, na tako koncipiranom testu više od polovine učenika, 57,21 odsto dobilo je ocjene vrlo dobar i odličan, dok je prošle godine svaki peti učenik postigao ovaj uspjeh.

„Takođe je zabilježeno da su gimnazijalci iz Albanskog jezika i književnosti postigli znatno bolje rezultate u odnosu na prethodne godine dostigavši prosječnu ocjenu 3,67, veću za 0,93 u odnosu na 2,74 u junu prošle godine. Preko 60 odsto gimnazijalaca dobilo je ocjene vrlo dobar i odličan“, kazali su iz Ministarstva.

Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti u junskom roku polagalo je 4.577 učenika, 4.475 učenika Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, a 72 učenika polagalo je Albanski jezik i književnost.

Test iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti položilo je 94,06 odsto od ukupnog broja učenika, dok je prosječna ocjena 2,73 veća u odnosu na prosječnu ocjenu 2,47 u junskom roku prošle godine.

Iz Albanskog jezika i književnosti, kako su ukazali iz Ministartstva, značajno se smanjio procenat nedovoljnih ocjena na Stručnom ispitu u odnosu na prethodne godine, u ovoj godini 4,17 odsto od ukupnog broja učenika dobilo je ocjenu nedovoljan, dok je u junu prošle godine taj procenat bio 20,83 odsto.

Učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama koji su polagali maturski ispit i stručni ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti obezbijeđena su četiri lična pomagača i pet posebnih prostorija, produženo vrijeme za polaganje testa, korišćenje pauza, kao i upotreba računara sa govornom podrškom.

“Ovo ujedno predstavlja i potvrdu da se obrazovni sistem u Crnoj Gori približava evropskim standardima”, poručili su iz Ministarstva.

Izvor: Portal VIjesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. nisam roditelj srednjoskolca ali radim u srednjoj skoli. Od rijeci ‘reforma’ i sintagme ‘novi udzbenik’ kosa mi se na glavi dize. Knjigu bi na ovu temu mogla napisati ali kratko cu pojasniti: ako se nesto namjerno mijenja trebalo bi da je bolje od prethodnog, a NIJE!

Leave a Reply