Za školu se pripremaju i djeca i roditelji

PIŠE: Milica Belada, dipl. psiholog,  porodični psihoterapeut

pripremazaskolu1Polazak djeteta u školu, naročito ako je u pitanju prvi »đak prvak« u porodici, značajan je događaj za roditelje kao i za samo dijete. Nakon testiranja, pred vama je cijelo ljeto da sebe i dijete pripremite za početak školske godine.

Često roditelji imaju osjećanja sjete i tuge zbog toga što polazak djeteta u školu smatraju završetkom bezbrižnog djetinjstva, početkom odrastanja, početkom velikog razdoblja obrazovanja. Sa druge strane, nekada se dešava i da se početak škole koristi za zastrašivanje djece u smislu ponašanja koje neće biti dozvoljeno kada škola počne, što naravno stvara negativne emocije kod djeteta koje će biti direktno vezane za školske obaveze.

Normalno je da velika promjena kakva je polazak djeteta u školu, podstiče mnoge promjene u načinu funkcionisanja porodice, donosi nove obaveze i odgovornosti ali predstavlja i period sazrijevanja porodičnog sistema, koji će donijeti mnogo unapređenja za svakog člana porodice. Zato djeca ne bi trebala da osjete roditeljsku tremu, strah ili tugu vezanu za početak školske godine. Od roditeljskog odnosa prema školi značajno će zavisiti i način na koji će dijete prihvatiti nove školske obaveze.

Početak školske godine možete učiniti lakšim ako imate naviku da čitate svom djetetu, barem 15 minuta dnevno. Na taj način, pored učenja, dijete jača pažnju, strpljenje, razvija kreativnost, sve osobine i sposobnosti koje će mu trebati u školi.

Neka od praktičnih znanja koja vašem djetetu mogu biti od pomoći prije polaska u školu su:

  • da zna da kaže svoje puno ime i prezime;
  • da zna naziv mjesta u kom živi sa tačnom adresom;
  • da zna da veže vezice, otkopča/zakopča dugmad, obuče jaknu;
  • da zna da spakuje svoje stvari u tobru, odloži olovke i bojice, nasloži knjige;
  • da zna put od kuće do škole ili barem da prepoznaje putanju koja vodi do škole.

To su sve praktična životna znanja koje se često podrazumijevaju, na njih često ne obraćamo pažnju, a u situaciji kada je dijete odvojeno od kuće mogu biti izuzetno korisna.

Važno je i da napravite plan ishrane, koji će se vjerovatno promijeniti nakon polaska u školu. Djeca često, nakon početka školske godine promijene vrijeme ručka. Zavisno od vremena koje će dijete provoditi u školi, dogovorite se oko užine koju će nositi. Veliki broj djece u današnje vrijeme jede nezdravu užinu, grickalice, brzu hranu i sl. Potrudite se da to bude nešto hranljivo a zdravo što će zasititi dijete u dovoljnoj mjeri i dati mu potrebnu, zdravu energiju za nastavak boravka u školi.

Čest problem roditeljima je i odlazak djeteta u školski toalet. Bez obzira na higijenske uslove koji postoje u školi i ova aktivnost je značajno drugačija od onoga kako je dijete naviklo. Stoga, naučite dijete na koji način da koristi školski toalet, kako da se ponaša u toaletu koji koristi mnogo druge djece.

Ne morate se ciljano truditi da vaše dijete nauči da piše slova, brojeve, čita… školski sistem daje dovoljno vremena da se sve te vještine nauče kroz aktivno učenje na školskom času, a ne dosađivanjem jer je djetetu već sve poznato.

Sa druge strane, crtanja nikada ne može biti mnogo. Animirajte dijete da nacrta kako zamišlja sebe u školi, na taj način ćete bolje razumjeti djetetov stav o školi, igrajte se lutakama pomoću kojih ćete »glumiti« neke situacije iz škole i sl. Neka priča o školi bude prisutna u svakodnevnim temama.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ja sam odusevljna ,moj malisan ide u septembru u prvi razred i ja jedva cekam a i on ,cak naprotiv uopste ga ne plasimo sa skolom ali mu dajemo do znanja da je skola dobra kako za druzenje tako i za ucenje,obaveza je stvarno velika posebno za roditelje koji rade ali sve se da srediti 🙂

Leave a Reply