Tek kad postanete mama shvatite neke istine o majčinstvu

macBiti mama nije lako. I dok ne postanete dio kluba, majčinstvo gledate iz sasvim drugačije perspektive. Jednom kada postanete mama, uvidite da sve što ste slušali, znali i ikada mislili o majčinstvu odjednom je pod znakom pitanja. Osim toga, ponekad vam se čini da svi drugi znaju što rade.

Evo nekih istina koje nijedna mama neće moći da ospori.

Ne postoji mama na planeti koja zna što radi
Naime sve se trude dati najbolje od sebe i nadaju se najboljem ishodu. Vjeruju kako će uz puno ljubavi i strpljenja sve na kraju ispasti dobro. One koje tvrde da znaju što rade vjerovatno lažu ili zavaravaju sebe.

Jednom ćete ponovno spavati, ali više nikad kao prije
Do kraja života vi ćete spavati s ‘jednim uhom na vratima’. Osjetićete kada vaše dijete, kada mu je potreban lijek, kada kašlje ili ćete se buditi kako biste provjerile je li sve u redu, jesu li pokriveni, mokri, ušuškani. Ovo je zbilja jako rijedak fenomen, ali san vam više nikada neće biti tako čvrst kao prije.

Biti bolestan ne ulazi u opis posla
Slabost, grip, bolest generalno nije u opisu posla mama. Možda ćete padati s nogu zbog gripa, ali neke stvari ćete morati napraviti. Vaš kućni menadžment ne zanima vaše zdravlje. Oni imaju potrebe i bolje vam je da budete u formi. Bar dok djeca malo ne stasaju, da sami mogu napraviti sendvič i samostalno obavljati ostale fiziološke potrebe.

Povežite se s iskrenim mamama
Ukoliko vam mama iz parka kaže kako zna što radi i da kod nje sve savršeno funkcioniše, odmah bježite. Ukoliko vam kaže da nema pojma kako nekada postupiti, zgrabite je i uživajte u zajedničkim druženjima. Ona je iskrena i uz nju će vam biti lakše prebroditi neke krizne periode i sigurno vam neće govoriti da je kod nje sve savršeno. Jer naprosto nije.

Seks će jednog dana opet biti prioritet
U pretrpanom rasporedu svih mama seks je samo jedna stvar sa spiska koju trebate obaviti. Iako ćete ga jedno vrijemeugurati između izrade kartonske torte za trogodišnjaka i stavljanja suđa u mašinu, vremenom ćete ga ipak staviti na prvo mjesto. Možda ćete tokom odnosa razmišljati o svemu što još trebate da uradite – ništa strašno, pa mame su programirane za multitasking.

Ne morate se odmah povezati s djetetom
Čak i kad dođete kući iz porodilišta, i budete svjesni čuda stvaranja života, tih prvih dana biće vam teško da se povežete sa bebom. Sve postaje teže, život vam se okrene naglavačke, umorni ste, iscrpljeni i možete priznati da vam se to ne sviđa.Vremenom ćete sve više osjećati povezanost, ljubav i sreću, bezuslovnu, beskrajnu.

Postaćete lažljivica
Počećete da lažete o Djeda mrazu, čak ćete smisliti savršenu priču i objašnjenje toga kako je Djeda mraz došao sa Sjevernog pola i uspio se ugurati kroz dimnjak.

Svi proizvodi na tržištu mogu štetiti vašem djetetu
Ili imaju pesticida, previše šećera, debljaju, stvaraju osjećaj sitosti… Samo dr. Oz i vi znate što je sigurna zona za vaše dijete. I ako vas ljudi osuđuju zato što im povremeno dajete brzu hranu ili im priuštite pizzu, neka samo pričaju. Samo mama zna što je najbolje za nju i njenu porodicu.

Svi oblici push upa, likre i steznika postaće sastavni dio vaše garderobe
Umjesto ‘čipkast’ i ‘seksi’, uz vašu će se garderobu vezati epitet ‘udoban’. Osim toga, trenirka i patike postaće glavni dio vaše garderobe i nećete se više rugati onima koji ih nose jer će ih i vaš ormar biti prepun.

I na kraju – posao mame sjajno ćete obavljati i nećete ih upropastiti za cijeli život
Da, počinićete greške i iako ćete nekada provesti sate razmišljajući o tome da će vaše dijete zbog vas morati da ide na terapiju kako bi ispravilo sve što ste vi zabrljali, ne brinite se. S urođenim talentom koji imate sigurno će sve biti u redu. Čak i kad se vaša djeca ne slažu s vašim metodama, jednom kad odrastu imaće privilegiju da to promijene u odnosu sa svojom djecom. Dok su mali, fraza ‘zato što sam ja mama, eto zašto’ samo je vaša.

Izvor: Tportal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply