Zbog ženskog zvocanja muškarci umiru mladi

zvocanjeMuškarci koji su izloženi prigovaranju, zanovetanju, zahtjevima, zvocanju svojih partnerki češće umiru mladi ili prije njih, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Epidemiology & Community Health.

Istraživanje sprovedeno u Danskoj, obuhvatilo je skoro deset hiljada muškaraca i žena starosti od 36 do 52 godine, pokazalo je da postoji povišena stopa umiranja muškaraca u vezama ili brakovima u kojima postoje česti konflikti koje uzrokuju žene.

Naime, njih 315 je umrlo od stresa za koji se pretpostavlja da je nastao usljed svađe sa partnerom. Takođe, brige zbog nezadovoljavajućeg zajednočkog života kod muškaraca srednjih godina, povećavaju rizik od smrti čak tri puta.

“Muškarci, za razliku od žena, imaju manje osoba sa kojima mogu da podijele svoje brige. Povjerljive razgovore o privatnim temama vode tek sa nekolicinom prijatelja ili članova porodice, a ima i onih muškaraca koji nikada o tome ne razgovaraju”, objasnila je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među miškarcima,  doktorka Rike Lund iz Odjeljenja za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Ona kaže da je muškarcima partnerka često jedina osoba kojoj žele da se povjere, međutim, kada ona postane glavni uzrok briga i nerviranja, muškarci ostaju depresivni, a to može biti pogubno za njihovo zdravlje.

Takođe, kada su pod stresom, oni su skloni brzoj hrani, alkoholu, pušenju, muči ih nesanica, a to sve narušava zdravlje.

S druge strane, dansko istraživanje je pokazalo da se žene manje od muškaraca, uznemiravaju kada im partner pridikuje i da njegovo zanovijetanje ne utiče negativno na zdravlje partnerke.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply