Roditelji trebaju da budu podrška djeci pri izboru obrazovanja

kutakobrazovanjeRoditelji imaju najveći uticaj na izbor zanimanja svoje djece zbog čega je jako važno da im budu podrška i neko ko će ih pravilno usmjeriti, a ne odlučivati umjesto njih, smatraju psiholog Jasna Đukić i Duško Rajković direktor Centra za stručno obrazovanje.

Psiholog u Zavodu za zapošljavanje Jasna Đukić kaže da je jako važno da roditelji djecu podržavaju, a ne odvraćaju ukoliko ona žele da upišu određeni smjer ili neku oblast koja se njima ne dopada ili možda nije u skladu sa onim što oni hoće za svoje dijete.

“Podržavanje mladih, usmjeravanje i stvaranje ravnoteže za pravilno odlučivanje važno je jerr se jako često dešava da se negiranjem onog što dijete želi, i postavljanjem roditeljevih interesovanja i ambicija onemogućava djetetu da shvati šta znači donošenje pravilne odluke”, pojasnila je ona u Roditeljskom kutku u Bojama jutra televizije Vijesti.

Prema njenim riječima, to kasnije sprječava osobu da tokom samostalnog života razvije dozu odlučnosti pa ono ima manjak samopouzdanja jer neće biti dovoljno zrelo da samostalno donosi odluke, što će mu predstavljati problem za razvoj karijere i zaposlenje.

Roditelji odlukom o srednjoj školi trebaju mlade da podstaknu da razmišlju tome šta će i na koji način da rade kada je završe, i od čega će da žive, predlaže Đukić kao i da prilikom savjetovanja usmjere mlade na ona zanimanja koja omogućavaju i preduzetništvo i samostalni rad.

Đukić radi u sistemu za informisanje i profesionalno savjetovanje u Zavodu za zapošljavanje u kojem su i savjetnici za karijeru,koji zajedno pomažu djeci i roditeljima pri izboru zanimanja. Ovi sistemi postoje u svim lokalnim područnim jedinicama Zavoda.

Da je samostalnost djece jako bitna smatra i Duško Rajković iz Centra za stručno obrazovanje, kao i da roditelji trebaju da analiziraju i uvide koji su potencijali njihove djece,i da im omoguće da nakon završetaka obrazovanja počnu sa radom.

On preporučuje i da se djeca pripremaju duži vremenski period prije upisa u srednju školu, ali da nije dobro da roditelj decidno utiče i nameće svoju volju jer će tako dijete, ako ne izabere pravo zanimanje, određeno vrijeme provesti na birou za zapošljavanje.

Rajković objašnjava i da nasljedni elemenat ima uticaja što znači da djeca vide uzor u svojim roditeljima i žele da nastave njihovim putem, što se nekad ne pokazuje kao pravilan izbor.

Neke su profesije, kaže Rajković, dominantnije i interesantnije od drugih,neke su lakše, a najčešće se ide ka onim školama i obrazovnim programima koji nude sigurnost, lakše rado mjesto, ljepši prostor i ambijent, to je, kako je ocijenio, greška jer samo najbolji mogu da biraju posao, ali ne i svi.

Đukić je ukazala da se već u vrtiću može primjetiti da su roditelji primarni uzor svojoj djeci, kada ih oni oponašaju i njihovo zanimanje. Ona smatra jako važnim da se šire interesovanja djece i da porodica bude podrška u pružanju informacija jer mladi ne mogu ni biti zainteresovani za nešto što ne znaju ni da postoji.
Ona ne misli da treba podržati baš sve što dijete želi već da treba biti realan.

“Kroz podršku treba omogućiti realno sagledavanje koliko ko može u određenom uzrastu i ne govoriti to ne može i to ne valja. Treba podstaći kod djece ljubopitljivost i potrebu za saznavanjem kao i za interesovanjem” , objasnila je ona i dodala da u poslu koji volite ne možete biti neuspješni, što svima i treba da bude cilj.
Đukić i Rajković su saglasni da su stručne škole dobar izbor jer se djeca tako odmah usmjeravaju.

Rajković pojašnjava da djeca često ne žele da se odvajaju od drugova i drugarica iz škole pa upisuju škole koje im ne odgovaraju i zbog toga ne ostvaruju dobre rezultate. Zato zaposleni u Centru za stručno obrazovanje pokušavaju da posjete sve osnovne škole prije upisa u srednje i djeci objasne detalje o obrazovnim programima. Rajković smatra da se mnogo više moraju uključiti i preduzeća koja će promovisati određena zanimanja kao i da bi se povezivala praktična nastava u školi i kod poslodavaca, da bi na taj način bili stvoreni bolji uslovi za obrazovanje i zaposlenje.

“Naš obrazovni sistem vrijedi jer onaj koji želi ima uslova i mogućnosti da nauči i ovlada svim znanjima, vještinama i kompetencijama i može odmah da se uključi u proces proizvodnje i rada” kazao je on.

Rajković je dodao da se od ove godine u gimnazijama kao izborni predmet uvodi preduzetništvo koje već postoji u stručnim školama, kao i da će imati predstavnike na evropskom takmičenju iz preduzetništva.

Planirano je osnivanje virtuelnih preduzeća koja će služiti za vježbanje i igre kroz obrazovanje kako bi djeca imala priliku da se upoznaju sa procesom koji se mora proći i u relanom poslu, kao što su način trgovanja, obračun i isplata plata, izbor radnih mjesta.

Rajković je pozvao roditelje da obiđu stručne škole i pokažu djeci gdje da nastave obrazovanje i pomognu im u odluci da izaberu pravo zanimanje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply