Očekuju da će petovalentne vakcine biti ponovo dostupne od juna

vakcinaPetovalentne vakcine za bebe koje su već nekoliko mjeseci u Crnoj Gori deficitane mogle bi ponovo početi da se koriste krajem juna, nakon što se utvdi kvalitet jedine pristigle ponude na posljednjem tenderu.

Radio Antena M je objavila da ponudu prvo mora da razmotri Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Direktor Montefarma Budimir Stanišić objasnio je da je tender raspisan za tri godine i njegova vrijedost je preko milion eura. On se nada da će Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki što prije pregledati dokumentaciju i dozvoliti da Montefarm potpiše Ugovor o nabavci vakcina za potrebe djece, iako, kako je rekao, imaju puno posla.

„Ukoliko bude sve u redu sa dokumentacijom, naša predviđanja su da bismo mogli krajem juna da imamo vakcine kod nas u Montefarmu”, kazao je Stanišić.

Na prvom tenderu za nabavku tzv. petovalentne vakcine, koji je bio raspisan krajem prošle godine, nije stigla nijedna ponuda zbog čega petovalentnih vakcina koje se daju bebama ubrzo nakon rođenja nema u domovima zdravlja od aprila.

Takozvane petovalentne vakcine se daju pritv difterije, tetanusa, velikog kašlja – pertusisa, dječije paralize i invazivnih formi infekcija izazvanih sa hemofilusom influence. Daju se sa navršena dva mjeseca života djeteta, a vakcinacija se sprovodi sa tri doze vakcine u odgovarajućem vremenskom razmaku.

Novi sistem vakcinacije djece petovalentnom vakcinom, koje u sebi sadrži antigene protiv pet bolesti počeo je da se primjenjuje u Crnoj Gori 2011. godine.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply