Od juna će Prirodnjački muzej imati stalnu postavku

medvjedPrirodnjački muzej u Glavnom gradu će poslije tri i po decenije dobiti stalnu postavku. U zakupljenom prostoru u Podgorici biće izložen dio pozamašne zbirke koju ova institucija čuva u depou, a trebalo bi da bude otvorena za javnost od juna.

Izložbeni prostor nalazi se u podgoričkom naselju Tološi, nedaleko od Ambasade Hrvatske. Podijeljen je u deset diorama (tematskih cjelina), koje odražavaju najbolje i najljepše što ima priroda Crne Gore. Pećinska soba pokazuje kako izgleda kraška pećina, a geološko-paleontološka sa stotinak predmeta svjedoči o tome kako se kroz milenijume razvijao život na prostoru današnje Crne Gore. Svoje sobe dobili su more i Skadarsko jezero. Pažnju privlače predstavnici živog svijeta Jadranskog mora, zatim stanari jezera – kudravi pelikan, patke, kornjača, čaplja, vodena zmija, lokvanj, trska … Soba pod nazivom „visoka planina“ odražava planinski dio Crne Gore, a u njoj dominiraju suri orao, gavran, zec, prepelica, jarebica kamenjarka, poskok…

Posebnu cjelinu čini diorama „šuma“ u kojoj su smješteni najkrupniji i najatraktivniji predstavnici faune Crne Gore: medvjed, srna, vuk, lisica, tetrijeb…

Direktor Ondrej Vizi nada se da će vrata Muzeja za posjetice otvoriti krajem juna.

“Najveći dio posla je završen, predstoje tehnički detalji. Vjerujem da ćemo do kraja narednog mjeseca biti spremni da prvi put od 1979. godine otvorimo vrata posjetiocima”, kazao je Vizi.

Prostor je zakupljen prije gotovo godinu i po. Postavka se realizuje u okviru međunarodnog Adriatic projekta IPA: „Museum cultour – museum enrich adriatic cultural tourism“, čiji cilj je obogaćivanje muzejske ponude na prostoru jadranske obale. U projektu, pored našeg, učestvuju muzeji iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Albanije. Pored stalne postavke, obaveza Prirodnjačkog muzeja je da pripremi virtuelnu izložbu o prirodi Crne Gore, koja će biti prikazana u tim zemljama, a takođe da primi njihove slične izložbe.

“Svi smo imali pune ruke posla, jer je postavljanje eksponata mnogo zahtjevnije nego što na prvi izgled izgleda. Nastojali smo da što je moguće vjernije ,,prekopiramo“ djelove crnogorske prirode, pa su svi izloženi predmeti muzejski eksponati. Od biljaka, životinja, insekata, šišarki, ptica, fosila, pa do treseta koji sam lično donio sa Skadarskog jezera”, kazao je Vizi.

On nije mogao da precizira koliko će tačno eksponata biti izloženo, a pojašnjava da je nemoguće predstaviti kompletnu zbirku jer imaju, na primjer, hiljade herbarskih listova, fosila, studijske naučne zbirke.

Posjetioce će kroz sobe voditi dežurni kustos, ali će i sami moći da otkrivaju čari bogate crnogorske prirode. Pored svake diorame biće instaliran monitor sa ekranima na dodir. Svaka životinja ili biljka imaće ikonicu na monitoru, pa će posjetioci dodirujući ih dobiti podatke o njima.

U Muzeju računaju da će im najmlađi biti najbrojnija publika. Za njih je osmišljen interaktivni kutak, u kojem će moći na tablet računarima da igraju igrice ili da se takmiče u kvizovima i testiraju znanje iz prirode.

Planirano je i otvaranje suvenirnice u kojoj će posjetioci moći da, kaže Vizi, kupe kvalitetan suvenir i ponesu uspomenu iz Muzeja.

Izvor: Pobjeda

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply