Dula – emotivna podrška na porođaju

dule1Jeste li čuli za dule, znate li ko su i čime se bave? U Crnoj Gori ih nijeste mogli sresti jer ih nema, pa zato ni ne čudi što mali broj ljudi zna da su dule žene koje su uz majku tokom njene trudnoće, na samom porođaju i u prvim sedmicama nakon bebinog rođenja

Danas je dula zastupljena u porodilištima na većini porođaja u zapadnim zemljama. To je profesija koja je široko priznata u svijetu. U Velikoj Britaniji 70% porođaja uz dulu su bolnički porođaji i 50 % mame koje podržava dula su prvorotke.

U regionu je to profesija koja je tek u začetku. Dule, kako kažu čekaju da ih prepoznaju i prihvate u porodilištima. U Srbiji je ove i prošle godine organizovana obuka za dule međunarodno priznate dula organizacije, DONA International. DONA je osnovana 1992. godine i sa 7500 članova čiji broj konstantno raste ona je najveća dula organizacija u svijetu. Obuku je vodila dula trener iz Mađarske, Reka Dezsi, i prošlo je oko 20 žena. Dule u Srbiji imaju svoj sajt www.dula.rs i Facebook stranicu DuleSrbije.

Okuplja ih Mirjana Gnjatić, majka dva dječaka rođena potpuno prirodno, kako kaže, njenim ličnim ženskim snagama! Upravo su je njena dva osnažujuća iskustva rađanja, vodila svaki put dublje u magiju prirodnog porođaja i emotivne podrške ženi na porođaju. Instruktorka je joge za trudnice, mame i bebe, već 8 godina, u Shiva Shakti joga studiju u Bogradu, a dula je četiri godine. Pohađala je Mišel Odenov Paramandadoula seminar u Zagrebu, Childbirth International obuku za dule i DONA International obuku za dule 2012.

Dule Srbije, kako je za portal Roditelji najavila Gnjatić, organizovaće u junu obuku u Beogradu. Sve žene koje zanima ova tema interesuje i iz Crne Gore mogu da prisustvuju, a bez obzira na zanimanje, godine, da li su rađale ili ne. Obuka će biti organizovana od 6. do 8. juna, a više informacija se možete pronaći na ovom linku ili u kontaktu sa Mirjanom putem maila [email protected]

mirjanagnjaticMirjanu smo zamolili da nam ukratko ispriča priču o dulama. Prema njenim riječima, od davnina su uz žene, tokom trudnoće, porođaja i babinja, bile druge žene. Nekada su to bile mame, sestre, tetke pa i robinje. Zato je i riječ dula upravo grčkog porijekla i označava ženu koja služi.

“Po definiciji, dula je nemedicinski radnik, najčešće ženska osoba, koja je obučena da bude podrška i pratnja ženi prije, tokom, i nakon samog porođaja. Ona pruža neprestanu fizičku i emocionalnu podršku ženi koja rađa, njenom partneru i timu koji prisustvuje porođaju. Iako nije medicinski radnik, dula poznaje fiziologiju porođaja i osnovne potrebe žene koja rađa, koristi tehnike za opuštanje i ublažavanje porođajnih senzacija ili bola”, kaže Mirjana.

Dula se upoznaje i potom viđa sa ženom nekoliko puta tokom ženine trudnoće. Ona sluša šta žena priča o sebi, svojoj trudnoći, predstojećem porođaju, pružajući joj emotivnu podršku i ohrabrenje. Dula pomaže ženi da dođe do pravih, relevantnih i najnovijih informacija kada su trudnoća i porođaj u pitanju kako bi osnažena činila informisan izbor u vezi svog porođaja i majčinstva. Dula ne savjetuje ženu niti donosi bilo kakve odluke umjesto nje.

Uloga dule je da prije svega:

–          Održava neuznemireno prisustvo tokom porođaja i rađanja;
–          Prepoznaje rađanje kao ključno životno iskustvo žene;
–          Prepoznaje efekat emocija na fiziologiju porođaja;
–          Koristi tehnike za ublažavanje bola i ohrabruje položaje koji promovišu napredovanje porođaja;
–          Olakšava komunikaciju između žene koja rađa, njenog partnera i medicinskog osoblja.

Sa druge strane, dula ne obavlja nikakve medicinske procedure, zahvate, intervencije, niti daje medicinske dijagnoze i savjete.

Vrijednost dule ogleda se upravo u tome što je ona uz ženu tokom njene trudnoće i poslije na samom porođaju, sve vrijeme prisutna, nekada neprimjetna, a nekada veoma angažovana. Ona je možda bila stranac na početku trudnoće, ali vremenom je to prestala da bude, i opet, nije dio porodice, a kao da jeste, tako da je njen uticaj na ženu uvijek pozitivan.

duleRezultati naučnih studija u vezi fiziološkog uticaj kontinuirane podrše tokom porođaja, pokazuju da je uz prisustvo dule:

  • 51 % manja stopa carskog reza;
  • 25 % kraće trajanja porođaja(u prosjeku 98 minuta);
  • 35 % manja upotreba analgezije;
  • 71 % manje dodavanja oksitocina; 57 % manja upotreba forcepsa/vakuma.

Dodatni uticaji kontinuirane emotivne podrške na porođaju (na majku) su:

  • Veće zadovoljstvo porođajem.
  • Pozitivniji doživljaj svoje bebe.
  • Manje postporođajne depresije.
  • Povećano samopouzdanje.

Dodatni uticaji kontinuirane emotivne podrške na porođaju (na bebu) su:

  • Bebe ostaju kraće u bolnici i manja je potreba za posebnom njegom u njoj.
  • Babe uspješnije doje.
  • Majke su privrženije svojoj bebi nakon porođaja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. na porodjaju bih radije birala prisustvo dule nego supruga ili bilo kojeg clana porodice, uz duzno postovanje svima 😉