Udruženje Roditelji poziva upravu KCCG da preispita odluku

šporodjajUdruženje Roditelji pozivalo je danas upravu Kliničkog centra Crne Gore da razmotri odluku o naplati prisustva partnera ili druge bliske osobe trudnice njenom porođaju i omogući im da dočekaju najradosniji momenat u životu sa osobom u koju imaju najviše povjerenja, bez uslovljavanja sa novčanim izdacima.

Koordinator programa Dojenje, Ana Vujnović je kazala da su razočarano i negativno iznenađeni odlukom da se ova mogućnost naplaćuje 79 eura u istoj onoj mjeri u kojoj su bili obradovani otvaranjem adaptiranih porođajnih sali i najavom ove usluge prije skoro punih pet mjeseci.

“Smatramo da je u cilju humanizacije porođaja nedopustivo da se prisustvo partnera ili bliskih osoba uslovljava uplaćivanjem bilo koje sume novca. Time je od starta diskriminisan veći dio crnogorskih porodilja koje nisu u mogućnosti da priušte ovaj izdatak”, navela je ona u saopštenju.

U udruženju Roditelji smatraju i da je obuka partnera neophodna kako bi se upoznao sa onim što ga očekuje, kao i pravilima ponašanja tokom porođaja i postupcima prilikom mogućih komplikacija, ali da bi ona trebalo da bude sastavni dio razgovora svake trudnice sa njenim ginekologom ili akušerom, kada bi ga upoznala sa svojim planom porođaja. Vujnović podsjeća da, nažalost, ni ova praksa, iako veoma neophodna u cilju humanizacije i olakšavanja porođaja, u Crnoj Gori ne postoji.

Ona je kazala i da je partnerstvo na porođaju, kao jedan od osnovnih i efikasnih tehnologija preporučeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije, ali i u prošlogodišnjoj Ocjeni bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori koje je izradio UNICEF, u kom su učestvovali i mnogi ljekari zaposleni u KCCG.

U Udruženju smatraju da bi ova usluga trebalo da bude obuhvaćena obaveznim zdrastvenim osiguranjem posebno zbog toga jer osiguranici u Crnoj Gori nemaju mogućnost izbora u skladu sa penzionom reformom koja nameće osiguranje kod Fonda za zdravstveno osiguranje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. a teba im dati 79 uz usi,posto pocevsi od onoga portira na rampu pa do doktora svi neljubazni,gledaju te kao da si sa neba pao rad cisto mehanicki kao u nekij fabrici,a tek za dodatno pitanje nema vremena nego si izasao preko vrata prije nego sto si mislio… samo euri…..onda sve je super! A tek one drcne sestre u mrezaste carapice nasminkane,nalakirane sa tonom zlata na sebi uhhhh…svaki put kad bi se prmakla KBC-u imam neopisivu zelju da bacim jedan “klasic” da odu svi u vazduh!

Leave a Reply