Kada se u trudnoći počinje nazirati stomak?

stomaksatKada se trudnicama počinje pojavljivati stomačić ne postoji tačno određeno vrijeme. Svaka žena je drugačija. Neke žene počinju pokazivati fizičke znakove trudnoće daleko u drugom tromjesečju, a druge se zaokruže već u prvom. Kod nekih se žena nadutost i nakupljanje vode pojavljuju već sedmicu nakon što su saznale da su trudne, ali to još nije trudnički stomak.Generalnom, trudnicama koje nose prvo dijete stomak će početi da raste između 12 i 16. sedmice trudnoće. Kod iskusnijih mama to se događa ranije, s obzirom na to da su se njihova materica i trbušni mišići već rastezali u ranijim trudnoćama.

Oko 12. sedmice  materica se širi preko pubične kosti. Prije toga se nalazi u karlici i obično nije vidljiva. Prije trudnoće materica je obično teška od 40 do 50 grama i velika je otprilike kao kokošije jaje. Tokom trudnoće njena težina se postepeno povećava i zna da dostigne i do kilogram. Prilagođavajući se plodu koji raste i obezbeđujući mu prostor za život, materica se enormno širi, pa se za devet mjeseci trudnoće njena zapremina poveća i više od 4 hiljade puta. Ona postepeno, kako plod raste, izlazi iz male karlice i prelazi u trbušnu duplju. Većim tokom trudnoće dno materice se nalazi u visini pupka, kasnije dođe na dvije trećine rastojanja između pupka i rebarnih lukova, zatim se nalazi u visini rebarnih lukova, a pred porođaj, zbog spuštanja ploda prema maloj karlici, i dno materice se spušta, i to na polovinu rastojanja između pupka i rebarnog luka.

Svoju prvobitnu težinu dostiže tek od šest do osam sedmica nakon porođaja.  Ako se stomak počinje nazirati prije tog vremena, vjerovatni se radi o nadutosti ili konstipaciji koje su uobičajene u trudnoći. Rijetko se rana pojavastomačića događa kod višestruke trudnoće.

Ako s estomak još ne pokazuje, a mislite da je vrijeme za to, nemate razloga za brigu. Materica se u tijelu može smjestiti na mnogo načina i u mnogo pozicija. Ponekad je nagnuta unazad pa stomak počinje da raste kasnije. To definitivno ne znači da vam je dijete premalo. Tek se u drugom i trećem tromjesečju počinje ocjenjivati veličina fetusa.
Izvor: Index.hr/Blic.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply