U školi za trudnice u Herceg Novom 14 trudnica

trudnocamjeseciŠkola za trudnice u okviru Savjetovališta za reproduktivno zdravlje pri hercegnovskom Domu zdravlja trenutno okuplja 14 budućih majki.

Cilj škole, koju pohađaju trudnice od 28 sedmice trudnoće je oslobađanje straha od porođaja i što bolja priprema za ulogu roditeljstva, objasnila je babica Radmila Ćamilović.

U školu se dolazi dobrovoljno, na predlog izabranog ginekologa ili samoinicijativno. Kako je pojašnjeno na sajtu Doma zdravlja, trudnice se pripremaju za porođaj radom u malim grupama od navršenog sedmog mjeseca trudnoće jedan put sedmično u sedmom i osmom mjesecu, a u devetom dva puta nedeljno.

Pripreme za porođaj podrazumjevaju tjelesne vježbe, predavanja i vježbe disanja. Sve zaintersovane trudnice se mogu interesovati o školi za trudnice putem broja telefona 69 37 46 85.

Tokom predavanja trudnice dobijaju informacije o porođaju, značaju dojenja, o prvom podoju, kako se kupa i povija novorođenče, a uče i o tehnikama disanja u toku porođaja.

Kroz psihofizičke pripreme trudnice se osposobljavaju za uspješan i bezbjedan porođaj, a uz pomoć gimnastičkih vježbi vježbaju mišiće trbušnog zida,međurebarne i mišiće karličkog dna.

„Naročita pažnja posvećena je vježbama disanja koje poboljšavaju plućni kapacitet, omogućavaju dobru oksigenaciju ploda, a istovremeno opuštaju trudnicu“, pojasnila je Ćamilović.

Iskustva govore, da se trudnice koje pohađaju školu lakše porode jer nauče kako treba da dišu, prepoznaju kontrakcije, relaksiraju mišiće, a najvažnije je, prema njenim riječima, da na porođaju sarađuju sa zdravstvenim timom.

U rad škole za trudnice uključeni su ginekolog, babica i klinički psiholog.

Izvor: Radio Herceg Novi

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply