Šta sadrži početnički paket za porodilje u Finskoj?

paketKada se trudnica porodi u Finskoj ne mora da razmišlja šta joj je za početak potrebno za bebu ni da brine hoće li imati dovoljno novca za te potrebe jer od države dobija “početnički paket” koji sadrži odjeću i pelene, a može čak poslužiti kao krevet za bebu.

Majke mogu da biraju između ovog paketa ili jednokratne novčane pomoć od 150 eura ali većina njih ili 95 odsto bira paket jer mnogo više vrijedi.

Ova tradicija počela je 1938. godine kako bi se svoj djeci omogućio jednak početak života. U početku program je bio namijenjen samo porodicama s malim primanjima, ali je deset godina kasnija proširen na sve trudnice.

U ovom paketu za mlade majke nalazi se, između ostalog, odjeća za dijete, vreća za spavanje, pribor za kupanje djeteta, ali i madrac koji omogućava da se ta kutija koristi kao dečji krevet.

Ovaj program podrazumijeva da, ako želi ovakvu pomoć, majka mora da posjeti doktora ili kliniku prije četvrtog mjeseca trudnoće. Prema riječima Heidi Liesivesi, radnice u finskom Institutu za socijalno osiguranje, program, osim što  pomaže novim majkama putem i sugeriše da posjete lekara u ranoj fazi svoje trudnoće.

U ’30-im godinama Finska je bila siromašna država s velikom stopom smrtnosti djece – 65 od 1000 je umiralo, a vjeruje se da je ovaj program jedan od faktora koji su smanjili te brojke.

Izvor: Detinjarije

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ma svuda je tako..mama dobija sve sto joj je potrebno za prve 2 nedjelje, mozda i duze. Da ne govorim o parama. Od Budve sam dobila 103 eura :(. Bravo za Finsku, Njemacku, Italiju… cak i Srbiju sto misle o natalitetu. Pohvalila bih Kucu Hemije ona jedina misli na porodilje i nekako obraduje mame sa porukom o 10% popusta za bebi opremu tokom citave godine 🙂

  2. Ovaj tekst me je naveo na razmisljanje sta sadrzi pocetnicki paket u Crnoj Gori. Hmmm. Gotovo uvijek isto. Drzavnu ljekarsku sluzbu koju placamo kroz poreze i doprinose a koju nikada u trudnoci nisam koristila iz vise razloga a jedan od njih je sto nisam toliko bogata da satima mogu odsustvovati s posla da bih grijala klupu u cekaonici. Pa sam, naravno, isla privatno jer se tamo brze zavrsi. Dakle, u cg paket ubacujem ‘dupli trosak’ za ljekarsku brigu i pracenje trudnoce. Porodilje, kako cujem, u paketu cesto ‘pronadju’ i ‘honorar’ za anesteziologa, akusera, sestru koja iznosi bebu… Paf. Ja to nisam ubacivala u svoj paket. Ali jesam mnogo razocarenja zbog losih uslova u porodilistu, nemoci da dodjes do prave indormacije o dojenju i sl. Pa kad izadjete iz bolnice drzava vam u paket ‘ubaci’ cekanja po domovina zdravlja i opet dupli trosak jer ako niste dobrostojeca dama – pa vam valja na posao ici, morate bebu privatno voditi da bi cekanje izbjegli… I tako bih mogla nabrajati do sjutra. Sustina je da svako svoj paket sam bira. Pitanje je – do kada cemo mi birati paket gotovo bezvrijednih stvarcica i diviti se finskom. Do trenutka kada ne rascistimo sa tim da zelimo promjene. Ali, ne zaboravite, promijena podrazumijeva mnogo toga. Nije to po sistemu ‘kljuc u ruke’. Promjena podrazumijeva da ja necu od mojih para da se placaju beskrajna bespotrebna bolovanja trudnicama koje nemaju medicinslih razloga da ne rade, necu da se za ugledne biznismene proglasavaju poslodavci koji ne uvazavaju trudnu zenu ili majku koja doji… ‘Finski paket’ ne pada sa neba. On se moze platiti od novca koji dajemo da odredjeni broj zena sjedi o nasem trosku kuci godinama jer im moze biti pravdajuci se kako to drzava placa kao da to nisu nase pare. On se moze platiti i od naplacenih kazni poslodavcima koji ne obezbjedjuju adekvatne uslove za rad trudnucama i porodiljama… ‘Finski paket’ je put kojim se teze ide. Posebno u drzavi sa velikim brojem onih kojima je bolovanje lijek za sve – pretrpane vrtice, los gradski prevoz, losu zdavstvenu zastitu… ‘Finski paket’ treba znati osmisliti i stisnuti petlju i otvoriti ga

Leave a Reply