Poziv nadležnima da čuju potrebe roditelja i rade na unaprjeđenju statusa porodice

logo udruzenje redesignUdruženje Roditelji ocijenilo je danas, povodom Međunarodnog dan porodice da ovaj dan Crna Gora dočekuje sa velikim brojem nedostataka, propusta, neuređenih oblasti, problema koje se direktno tiču porodice, ali i sa sve izraženijim nezadovoljstvom roditelja koje takvo stanje prouzrokuje.

U saopštenju Udruženja se navodi da porodica u Crnoj Gori nikada nije bila pred više iskušenja i izazova, a naše društvo malo toga, ili gotovo ništa, ne radi da joj pomogne da uspješno sa njima izađe na kraj.

“Roditelji u Crnoj Gori su svjesni činjenice da su osnovni porodični postulati i principi promijenjeni i prilično „iskrivljeni“ kao i da su roditelji ti koji nose najveću odgovornost za funksionisanje i postojanje porodice. Oni su, s druge stane, svjesni i da su nadležni i donosioci odluka upućeni u te promjene, ali da ne rade dovoljno na unaprijeđenju statusa svih članova porodice u društvu”, kažu u udruženju Roditelji.

Oni objašnjavaju da kada se govori o podršci države porodici, nadležni to tumače uglavnom kao poziv na finansijsku podršku, koje skoro i da nema, ali to nije jedini način na koji se može pomoći porodici da optimalno funksioniše i uspostavi kvalitetne odnose među svim njenim članovima.

Kao primjer navode to što je sistem obrazovanja već godinama takav da je na roditelje prenijeta mnogo veća obaveza u pomoći u učenju njihovoj djeci jer se veliki dio školskih obaveza donosi kući, a udžbenici i predavanja nijesu dovoljni da se znanje savlada samo na taj način. iz Udruženja podsjećaju da besplatnih i svima dostupnih vannastavnih ativnosti više praktično i nema, što djecu uskraćuje za mnoga znanja i vještine koje veliki broj roditelja, na žalost, nije u mogućnosti da im obezbijedi zbog toga što iziskuju dodatni novac. Kako navode Roditelji, promjene u tom segmentu ne podrazumijevaju finansijsku podršku roditeljima, a veoma bi im pomogle, kao i njihovoj djeci.

“Proljeće i upisi u vrtiće su nas još jednom podsjetili i na neusklađeno radno vrijeme javnih predškolskih ustanova sa radnim vremenom roditelja. Želimo da naglasimo da ova ali i neusklađenost radnog vremena škola sa potrebama roditelja i djece značajno otežava organizaciju porodice i utiče na količinu zajedničkog vremena njenih članova. A upravo je kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme ključno za sve ostale faktore koji utiču na porodicu spolja, ali i iznutra. To je upravo ono vrijeme koje nedostaje, a na koje malo ko misli kada optužuje roditelje da ne umiju da vaspitavaju svoju djecu zbog čega se ona ponašaju neprimjereno u pojedinim aituacijama”, pojašnjavaju iz Udruženja.

Upravo zato je ova organizacija pozvala Ministarstvo prosvjete i uprave JPU da uvedu dvokratno radno vrijeme, a da prethodno u vezi sa tim anketiraju roditelje.Vjeruju da se može na taj način uticati i na ublažavanje problema prebukiranosti u pojedinim opštinama i adekvatniju raspodjelu djece u grupama. U udruženju kažu da bi to ujedno, bio i način hitnog rješavanja problema na koji su prije dvije godine skrenuli pažnju Vladi nakon čega je najavljena gradnja sedam novih vrtića, koja još nije ni počela i ne zna se još precizno kada će.

“Ovdje poručujemo nadležnima da prolongiranje nije način pronalaženja adekvatnog rješenja”, dodaje se u saopštenju udruženja.

Ova NVO navodi da je veliki broj neodstataka na koje roditelji svakodnevno nailaze u svom dnevnom funkconisanju u različitim oblastima, od nedovoljnog broja ljekara koji su dostupni njihovoj djeci, pedijatara i ljekara specijalista, naročito za djecu sa posebnim potrebama, nedovoljno snažne podrške porodicama u toku kriznih perioda, u borbi protiv nasilja, do nepostojanja porodičnih savjetovališta i sigurnog radnog okruženja za roditelje, majke posebno, kako bi mogli da šire porodice i doprinesu povećanju nataliteta…

“Ovo su samo neki od njih, a sve bi ih trebalo vrlo detaljno sagledati i pronaći rješenja za svaki ponaosob, sve u cilju stvaranja uslova za što kvalitetnije funkcionisanje porodice i njenih članova.  Onog momenta kada kao društvo obezbijedimo osnovne uslove i sadržaje, moći ćemo da prebacimo krivicu na roditelje i kažemo da „sve dolazi isključivo iz porodice“”, kažu u udruženju Roditelji.

Udruženje je pozivalo nadležne i da bolje poslušaju glas roditelja i njihove djece i počnu da ga shvataju veoma ozbiljno, jer su upravo roditelji najbrojniji poreski obveznici i članovi društva zahvaljujući kojima i postoji država u kojoj živimo.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply