Projekat Predivno Tijelo žene nakon trudnoće

mameFotografkinja Džejd Bil iz sopstvenog iskustva zna kako je to kada se žena ne osjeća lijepo i dobro u sopstvenoj koži. Znala je i nije usamljena u tome, pa je odlučila da uradi nešto kako bi pomogla ženama da promijene sliku o svom tijelu i o tome šta je zapravo lijepo. Ona je slikala veliki broj majki, koja se voljno pozirale razgolićene, za projekat A Beautiful Body Priject.

Fotografkinja iz Arizone je sve ovo započela nadajući se da će skupiti dovoljno novca da objavi određeni broj slika koje pokazuju pravu ljepotu ženskog tijela, pogotovu kod dama koje imaju djecu. Ona je započela kampanju, u kojoj je uspjela da skupi više nego dovoljno novca, i sada je objavila knjigu “The Bodies of Mothers: A Beautiful Body Project” u kojoj se pored snažnih slika, nalaze i priče ovih žena. Ona naglašava da na fotografijama nije korišćen fotošop.

Kako kaže Džejd, i ona se 30 godina osjećala ne baš tako lijepo, i pokušavala je da se “uvuče u tuđu ljepotu”. Tokom trudnoće se ugojila 25 kilograma, a nakon porođaja, koji je protekao u najboljem redu, upala je u depresiju. Osjećala se ružno i zbunjeno, a znala je da nema razloga za to i da treba da se osjeća samo zahvalno i srećno.

Ona je zato odlučila da snimi nekoliko autoportreta u razotkrivenom stanju, zajedno sa svojim sinom koji sada ima dvije godine. Nakon što je postavila te slike na svoj sajt, preko noći se javilo na stotine žena koje su željele da joj se zahvale i da je pitaju da li bi željela i njih tako da slika. I one su željele da podijele svoje priče sa drugim ženama.

Iako ona priznaje da je većina žena bila preplašena na slikanju, one su ipak bile odlučne i željele su da pokažu da je različitost lijepa. Ovako hrabre slike morale su da izazovu veliku pažnju, a samim tim i negativne kritike. Ipak, ova umjetnica negativnu kritiku prihvata, i kaže da joj ona pomaže da se razvije.

Najčešća negativna kritika sa kojom se susrijeće je zabrinutost određenih ljudi da bi ovakvo slikanje žena zapravo moglo od žena da napravi objekte, baš kao što to rade oni mediji koje ona ne voli.

“Da bih prenijela poruku koju želim da prenesem, a to je “lijepe ste u toj koži u kojoj ste”, potrebne su mi volonterke koje se osjećaju udobno u svojoj koži i kojima ne predstavlja problem pokazivanje kože. To ne znači da manje poštujem moje sestre koje ne žele da pokažu kožu. Samo želim da pokažem nezamjenjivo prelijepu priču koju priča naša koža”, objasnila je ona za Hafington post.

A kada su je pitali koji bi bio najbolji savjet o sopstvenom tijelu koji može da da ženama koje tek treba da iskuse porođaj, ona je ponudila ohrabrujuće riječi.

“Vaše tijelo je remekdjelo i zaslužuje da ga hvali cijelo čovječanstvo! Vi ste izuzetne i ako se vaše tijelo promijeni malo ili mnogo nakon porođaja, slavite vaše promjene! To je čast o kojoj hiljade drugih žena mogu samo da sanjaju. Opustite se u svojoj savršenosti i budite fine prema sebi! Biti majka je dovoljno teško i bez preziranja naših snažnih i prelijepih tijela”, odgovarila je Džejd.

Izvor: Blic

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply