Od naredne sedmice sa trudnicama na porođaj može još jedna osoba

porodiliste1Upravni odbor Kliničkog centra Crne Gore u petak je donio odluku na osnovu koje će porođaju moći da prisustvuje osoba koju trudnica izabere.

Odluka će, kako je za TV Vijesti kazala dr Snežana Crnogorac, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, stupiti na snagu sedam dana od dana donošenja.

Osoba koja prisustvuje porođaju moraće da ispuni nekoliko uslova.

Prema riječima Crnogorac uslovi nijesu teški i odnose se na normalno odvijanje porođaja, a biće uskoro objavljeni na stranici Kliničkog centra.

Partner na porođaju ne mora da bude suprug, već osoba koju trudnica izabere.

“Trudnica će moći da izabere ko će biti pored nje tokom porođaja, jer svako od nas ima neku osobu koja mu u teškim trenucima znači”, dodala je Crnogorac.

Iz Kliničkog centra je u decembru prošle godine najavljeno da će od februara biti moguće da sa trudnicom na porođaju bude jedna osoba, partmer ili neko koga ona izabere. To je najavljeno na otvaranju adapiranog porodilišta odnosno sala za porođaj. Neposredno nakon toga se i počelo sa tom praksom, ali je prekinuta zbog, kako je trudnicama objašnjavano nezvanično, neprimjerenog i neadekvatnog ponašanja pojedinih osoba koje su bile sa trudnicama u toku porođaja i zbog nepostojanja procedura i protokola u tim situacijama.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply