Sjutra i u petak predavanja Milice Novković autorke Porodičnog bukvara

milicaProfesorica Milica Novković autorka knjige Porodični bukvar održaće u Tivtu dva predavanja o uspješnom roditeljstvu pod nazivom Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi.

Prvo predavanje prof. Novković biće održano u u srijedu, 14. maja, u tivatskom Centru za kulturu u 20 sati. Drugo predavanje biće upriličeno u petak, 16. maja, u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, a počeće u 16 sati.

Organizaciju predavanja pomogli su Centar za kulturu Tivat, Hrvatsko nacionalno vijeće i Savjet roditelja.

Milica Novković je u Porodičnom bukvaru predstavila model drugačijeg takozvanog stvaralačkog vaspitanja. U knjizi sugeriše da se stereotipan princip kažnjavanja i nagrađivanja djeteta zamijeni modelom strpljivog razumijevanja i objašnjavanja, opraštanja i ispravljanja dječijih grešaka. Tako vjeruje da se u mališanu podstiče stvaralačko jezgro sa kojim svako zdravo dijete dolazi na svet.

Princip Milice Novković, koja se zalaže za način vaspitanja bez kazni i nagrada, nastao u Srbiji 1932. godine. Njegov tvorac je pedagog prof. Petar Savić u djelu Nova škola, a Novkovićeva ga je, kao profesor književnosti, 25 godina primjenjivala. Posle smrti svoga učitelja, Milica je otvorila privatni vrtić i shvatila da se princip stvaralačkog vaspitanja mogu primijeniti i na porodicu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply