Šta preduzeti kada dijete odbija dnevno spavanje?

spavaDjeca nerijetko ne žele danju na spavanje iako im se oči sklapaju i pospana su. Insistirate li, doživjećete žestoke proteste, plač i svađu. Naveče im glava doslovno pada s ramena, ali sljedeći dan čitava drama se ponavlja. Što se događa i kako pravilno reagovati?

Bebe spavaju cijeli dan. S vremenom kako rastu, pretvaraju se u malene zvrkove kojima treba sve manje sna. Pored toga što više ne trebaju toliko puno da spavaju, ima toliko toga uzbudljivog u njihovoj okolini, kao što je, na primjer, igranje ili provođenje vremena s roditeljima, da se ne isplati gubiti vrijeme spavajući. Premorenost, nedostatak čvrstog ritma takođe mogu biti razlozi zašto dijete ne može zaspati kao i činjenica da mu je san tokom noći zapravo dovoljan.

San je potreban zato jer kad spava, dijete se opušta, prerađuje doživljaje dana i odmara se psihički i fizički. Ali je za djecu važan i s aspekta razvoja. Tokom sna se luče hormoni rasta i jača imunološki sistem. Nedostatak sna stoga može da šteti djetetovom zdravlju, ali i rastu.

Koliko sna trebaju djeca?

Dijete između 9 i 18 mjeseci treba 14 sati sna, dva puta tokom dana i tokom noći. U tom periodu neka djeca odbijaju prijepodnevni san i spavaju samo popodne. Ova promjena se dogodi kod svakog djeteta u njegovo vrijeme.

Oko 2. godine četvrtina djece odbija popodnevni san. Dijete tog uzrasta još ttreba 10 do 12 sati sna što ispunjava tokom noćnog sna. Izuzeci od navedenog uvijek da postoje tako da treba uvijek posmatrati sopstveno dijete. Ako imate osjećaj da je vaše dijete odmorno, živahno, dobro raspoloženo i ne pokazuje nikakve znakove umora, nemojte ga prisiljavati na više sna. Popričajte s pedijatrom.

Šta napraviti kad dijete odbija dnevni san?

Potražite razlog

Je li dijete možda imalo vrlo burno i aktivno prijepodne? Je li možda gledalo previše televizije ili je dobilo novu uzbudljivu igračku? To sve mogu biti razlozi zašto je preuzbuđeno da bi zaspalo. Potrudite se da prijepodne prođe s manje uzbuđenja i da se dijete na vrijeme umiri. A možda je i kratko odspavalo u autu na povratku iz prodavnice. U tom slučaju nije pospano.

Ramzotrite sveukupnu dužinu popodnevnog sna

Ako dijete noću nije dovoljno spavalo, tada biste kod pitanja dnevnog sna trebali da budete dosljedni. Važno je da se dijete naspava.

Izbjegavajte svađe

Popodnevno spavanje ne bi trebalo da izaziva stalne svađe s djetetom. Ostanite smireni i objasnite djetetu zašto je dnevni san važan. Možda će mu pomoći ako vidi i vas kako idete kratko odspavati poslije ručka. Tada neće imati osjećaj da nešto propušta. A i vama neće škoditi 20 minuta sna koji će vas osvježiti.

Rituali za san

Isto vrijeme odlaska na spavanje i mali rituali pomažu. Za dnevni san možete koristiti neke od rituala kao i za noćni san.

Kakvo je dijete?

Je li umorno? Treba li mu uopšte više dnevno spavanje? Svako dijete se razlikuje u potrebama za snom. Možda vaše pripada grupi koja rano prestaje da ima potrebu za dnevnim snom.

Nema smisla prisiljavati

Budite dosljedni, ali nemojte upotrebljavati fizičku silu. To neće pomoći niti vama niti djetetu koje će sjediti dva sata u sobi, plakati ili vrištati.

Ako dijete odbija stalno popodnevni san, tada mu dajte omiljenu igračku i recite mu da se mora tiho i u miru igrati s njom. Na osnovu njegovog ponašanja tada možete vidjeti je li mu zaista nedostaje dnevni san i koliko je želja da ne spava povezana s trenutnom euforijom.

Ako se dijete stalno bori protiv dnevnog sna, a vi vidite da je pospano i ne može se koncentrisati, porazgovarajte s lijekarom. Ponekad poteškoće sa spavanjem traže pomoć specijaliste neurologa koji se bavi problemima ljudskog sna.

Izvor: Index.hr

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Mi smo imali situacija kada smo po 2-3 sata pokusavali da se uspavamo. To su situacije da te dovedu do ludila. Ali najbolje sto tada mozes da uradis jeste da ih prosto pustis. Ima dana kada ne uspijeva nista i prosto nece da spavaju. Onda uvece legnu ranije. Kad god smo na silu htjeli da ih uspavamo, bilo je jos gore i samo bismo se mi iznervirali, a oni plakali. Zato se sada trudimo da ih pustimo kada nece da spavaju, i da ih drzimo budne do nekih 19h barem i onda pravac u krevet do jutra. 🙂

  2. Tokom nedelje dok idu u vrtic uzimam ih u 12, onda kod kuce jos nesto rucaju i oko 2 spavanje rado prihvataju. Vikendom je nekad drugacije. Spavamo duze i onda starija 4 i po nekad nema sanse da moze al opet za vrijeme odmora gleda crtani i ne ustaje se. 🙂

Leave a Reply