Save the children vidi Crnu Goru kao solidnu zemlju za majke

indexCrna Gora je na osnovu zdravstvenog stanja majki, smrtnosti djece, obrazovanja i prihoda, kao i političkog statusa žena, zemlja u kojoj postoje dobro uslovi za majke, a našla se na 45 poziciji liste od 179 zemalja svijeta koju je sačinio Save The Children.

Najbolja zemlja za majke je Finska, a najgora Somalija. Crna Gora dijeli poziciju sa Slovačkom, a u odnosu na prošlu godinu pogoršala je za tri mjesta. Od zemalja regiona bolje od Crne Gore su Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Srbija.

Nakon Finske slijede Norveška, Švedska, Island i Holandija. Kada je reč o neevropskim zemljama Australija je na najboljem, 9. mjestu, Singapur (15) i Novi Zeland (17).  SAD su na 31. mjestu a Kina na 61. Najgore neafričke zemlje su Haiti (168), Papua Nova Gvineja (164) i Jemen (162).

Nešto bolje od Somalije, ali i pak na dnu liste su i Demokratska republika Kongo, Niger, Mali i Gvineja Bisao.

„Nije iznenađujuće što u 10 najgorih zemalja na svijetu za majke postoji nedavna istorija oružanih sukoba i što je reč o krhkim državama“, objasnila je Jasmine Whitbread, jedan od direktora Fondacije Save the Children.

Fondacija procjenjuje da svakog dana u svijetu umre oko 800 majki i 18 hiljada djece i to mahom od uzroka koji su mogli da se spriječe. Samo ove godine je preko 60 miliona žena i djece trebalo humanitarnu pomoć.

U godišnjem izveštaju pod naslovom Spasite majke svijeta navodi se da je pronalaženje načina da se ispune zdravstvene i prehrambene potrebe ugroženih grupa stanovništva od naročitog značaja u humanitarnim krizama.

Gotovo trećina dječjih smrti zabilježena je u zapadnoj i centralnoj Africi, dok trećina umre u južnoj Aziji.

Izvor: SaveTheChildren/Blic

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Apsolutno se ne slazem sa gore navedenim naslovom.. Necemo se valjda uporedjivati sa nekim zemljana koje su od pamtivijeka bile u sirimastvu nazalost, dajte da se uporedimo sa Engleskom pa da vidimo da nema dodirnih tacaka 🙁 nazalost! opet..

Leave a Reply