Draga mama, hvala ti puno što me dojiš

Ako ste pred porođajem ili ste tek dobili bebu i sumnjate u sebe i u sposobnost svojih grudi da doje ili razmišljate kako sve to utiče na vašu bebu, pročitajte ovo divno pismo koje je napisala iskusna mama i IBCLC-Međunarodno sertifikovana savjetnica za laktaciju iz Srbije Marija Taraba.

Evo šta bi vam rekla vaša beba da može da priča:

mamaaDraga mama,

Hvala ti puno što me dojiš. Vjerovatno da i sama već znaš koliko je tvoje mlijeko najbolje za mene.

Umorna si i pomalo ljuta, jer staranje o meni izgleda dosta teško. Prije nego što odustaneš, pokušaću da ti objasnim moje ponašanje. Možda ćeš se onda osjećati bolje.

Ako su me nakon porođaja odvojili od tebe, meni treba više vremena da povratim svoj instinkt i da počnem pravilno da sisam. Možda sam izgubio na težini dok smo bili u bolnici. Znaj mama, ja ću ti uvijek reći kad sam gladan da bih dobio što više tvog mlijeka. Čak i ako je prošlo samo 5 minuta od kad sam posljednji put sisao! Možda će ti moja baka reći “Samo što je jeo, sigurno je gladan.” Ali mama, ja sam mnogo mali i ne umijem brže ! Sad mi treba 20 minuta da dobijem samo 5 ml tvog kolostruma koji mi puno znači!

Ali mamice, sve je u redu! Ne postoji mjesto gde bih radije bio nego u tvom naručju, da slušam tvoj glas i mirišem te, čak iako se nisi kupala od kad sam rođen. Za mene si najukusnije i najdivnije biće.  Ne postoji puno načina kako mogu da ti kažem šta želim. Mogu da plačem i mogu da sisam. Ne mogu da vidim puno, ali dosta mogu da osjetim. Osjećam kako me stavljaš na svoje grudi mama, i tada sam najsretnij.

Možda te zbunjuje to što želim da sisam po cijeli dan i noć. Ali mama, ja ne gutam sve vrijeme. Ja vježbam da postanem snažniji i istovremeno pospješujem tvoju “fabriku mlijeka” koje za mene ima ukus bolji od sladoleda!

Ako mi ponudiš flašicu, ja ću posisati sve što je u njoj jer drugačije ne znam. Moj stomačić je mali i na tvojim grudima mogu da stanem kad god poželim.

Mama, kad sisam ja pospješujem i dva bitna hormona prolaktin i oksitocin. Ovaj drugi je odgovoran za tvoje bezrezervno zaljubljivanje u mene! Postoje samo tri događaja u tvom životu kada se ovaj hormon čudnog naziva luči – tokom mog rađanja, tokom mog stvaranja (tačnije pri orgazmu!) i kada sisam! Možda ti zvuči čudno što ja kao beba sve ovo znam. Ali mama, meni je bitno da ti budeš sretna i zato želim da uradim sve što mogu da ti pružim što više ovog divnog hormona.

Mama, znam da želiš samo najbolje za mene i da se ponekad brineš da li imaš dovoljno mlijeka za mene. Možda počinješ da sumnjaš u svoje tijelo. Ali, ja znam da ti to možeš.  Dozvoli nam da budemo zajedno cio dan i noć, nerazdvojni i ja ću napraviti svo mlijeko koje mi je potrebno.  Ja volim i baku i tatu i sve ostale koje dolaze da me vide, ali sam najsretniji kad sam s tobom!  Volim da slušam tvoje srce dok spavam, tako si topla i mekana i mirišeš najdivinje na svijetu.

Mjesto između tvojih grudi je mjesto gde mogu da spustim svoju glavicu i osjetim dodir tvoje kože.

Volim i kada me dojiš ležeći pored mene. Osjetim kako si opuštena, mlijeko tako lako teče i znam da tada ne žuriš da me podojiš brzo i odeš od mene.

Mama znam da si bila vrlo aktivna prije nego što sam se ja rodio. Išla si u bioskop, u restoran, u posjetu prijateljima. Znam da ti sad djeluje kao da nećeš uskoro sve to ponovo raditi. Možda nam je stan u neredu, možda sudovi nisu oprani danima…

Ali mama ja bih da ti nešto obećam. Ne umijem i ne znam da kažem kada će se desiti, ali doćiće dan kada ću te trebati mnogo manje. Moje će se sisanje prorijediti i postati brže, počeću i da spavam sam u krevecu. Uživaću i voljeću i kada me neko drugi drži. Naučiću i da se uspavam sam, naučiću i da manje zavisim od tebe.

Ali danas mama ti mi najviše trebaš. Nadam se da će moja ljubav prema tebi, koju ne umijem još da pokažem, biti dovoljna da izdržiš ove naporne prve dane!

Tvoja beba

Izvor: Najbolja mama na svetu

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply