Previše vremena s djecom može biti loše kao i kada ga je premalo

Mother and little girl  having  time togetherRoditelji uživaju u vremenu provedenom sa svojom djecom. Ali u tome mogu pretjerati, što može biti nezdravo za njih i njihovu djecu. Kako pronaći dobru ravnotežu?

Ne postoji satnica definisana kao “previše zajedničkog vremena”, ali razmislite o vašoj rutini. Jeste li uz djecu cijeli dan? Ili ste im blizu tokom cijelog radnog vremena? Oslanjaju li se na vas u apsolutno svemu, uključujući i zabavu? Ako je tako, prije ili kasnije ćete pregorjeti.

Stručnjaci pojašnjavaju da pregorijevanje kada se osjećate poraženima i neispunjenima u isto vrijeme. Oni kažu da bi roditelji trebalo da se osjećaju sretnim zbog  roditeljstva, da osjećaju da je roditeljstvo nešto što žele i da rade dobar posao, a ne da je prezasićenost ključan doživljaj.

Ako osjećate da vam je previše, stručnjaci za vas imaju nekoliko savjeta:

1. Promijenite strukturu druženja

Prepustite djeci neke aktivnosti koje će raditi samostalno. Postaće nezavisniji, čak i ako rade samostalne aktivnosti u vašoj blizini. Čitajte knjigu ili radite nešto po kući dok dijete samo crta ili boja.

2. Postavite granice

Ako vam dijete ide kasno na spavanje, naravno da nemate vremena za sebe. Postupno pomjerajte odlazak na spavanje da naveče u miru provedete još dva sata s partnerom ili radeći nešto u čemu uživate.

3. Smanjite igranje s djecom

Roditelji koji dnevno provode sate u igri s djecom imaju problem s prestankom takve prakse. Odaberite neku igru koju ćete igrati zajedno, a ostale im prepustite.

4. Fokusirajte se na porodične trenutke

Produbite povezanost s porodicom planiranjem zajedničkih aktivnosti, kao što su porodične ili večeri igara, odlasci u park i slično. Tokom tog vremena se zaista povezujte i razgovarajte, umjesto da cijele dane provodite s djecom u površnom druženju.

5. Odredite vrijeme za sebe i vrijeme za odrasle

Druženje s odraslima ili izlazak “za odrasle” u muzej, bioskop, pozorište ili piće s prijateljima pomoći će vam da pronađete identitet izgubljen s djecom. Djecu ostavite na čuvanju kod dadilje, roditelja ili prijatelja u koje imate povjerenje i zaboravite na osjećaj krivice zbog toga.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply