Dijabetes kod djece

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

dijabetesDijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećavanje koncentracije šećera (glukoze) u krvi. Povećanje koncentracije šećera u krvi je samo posljedica pravog uzroka šećerne bolesti kod djece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je jedan od najvažnijih regulatora komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu.

Jedna od glavnih funkcija insulina je da „uvodi“ glukozu u ćelije našeg organizma gdje je glavni izvor energije potrebne svakoj ćeliji. To znači, da kad nema dovoljno insulina onda je u krvi šećer u višku, a u ćelijama (gdje je prijeko potreban) u manjku. Pankreas je žlijezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju hormon inzulin.

Koje su vrste (tipovi) dijabetesa?

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti. Kod većine djece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin. Ovo je dijabetes melitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu insulina. Još se naziva i insulin zavisni dijabetes.

Dijabetes melitus tip II je češći kod starijih osoba, gdje postoji smanjenje (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu.

Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)?

Postoji mnogo potencijalnih uzroka izumiranja ćelija pankreasa koje stvaraju insulin:

– genetska predispozicija, gdje se ne nasleđuje bolest, već sklonost ka bolesti,tj.mora postojati još nešto iz okoline što dovodi do manifestacije bolesti;
– virusi su najčešći  „okidači“ ili ono nešto iz okoline što kod predisponiranih osoba dovodi do započinjanja bolesti;
– način ishrane u ranom uzrastu, tj kod djece koja su hranjena formulom umjesto majčinim mlijekom.

Kako posumnjati na dijabetes?

Kod odraslih postoje uglavnom jasni simptomi ove bolesti: uzimanje mnogo tečnosti (polidipsija), pojačan apetit (polifagija), češće i obilno mokrenje (poliurija). Kod djece, naročito što je dijete mlađe, ne moraju postojati jasni znaci bolesti, te je samim tim teže i otkriti. Često se desi da se otkrije slučajnim pregledom analize šećera u krvi, a zbog  nekog drugog problema. Svakako, kad se nađe povećana vrijednost šećera u krvi, potrebno je nalaz uraditi više puta po šemi, kao i ostale laboratorijske analize.

Kako se liječi?

Kod dijabetesa tip I, jedini pravi lijek je insulin. Zato se i zove insulin  -zavisni dijabetes. Dozu insulina i vrstu lijeka određuje isključivo specijalista pedijatar-endokrinolog. Roditelji prolaze posebnu obuku za davanje insulina i sa mjerenjem šećera u krvi. Glikemija u određenim djelovima dana je glavni regulator doze inzulina.

Kako dijete sa dijabetesom treba da se hrani?

Djeca treba da vode normalan život, a treba izbjegavati jela i pića sa velikom količinom šećera (koncentrovani šećeri) kao što su slatkiši, gazirani napici. Naravno postoje brošure koje daju jasne preporuke nutricionista kad je u pitanju šećerna bolest.

Ima li šanse za potpuno izlječenje?

Nažalost, proces uništenja ćelija koje stvaraju insulin je nepovratan i djeca moraju dobijati insulin kao nadoknadu onoga čega više nema u organizmu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nazalost roditelji primijete kasno,u pocetku djecu hrane svim i svacim ,posebno slatkisi i grickalice,pa kad im prosire zeludac i kad djeca dobiju stomak kao trudnice ,sjete se tad da treba da uvedu dijetu …..

Leave a Reply