Najčešći strahovi u trudnoći

trudnocastrahČak i ako inače niste strašljiva osoba, majčinstvo će vam u život gotovo sigurno donijeti različite brige i strahove, a sve počinje već u trudnoći. Prvo tromjesečje obilježeno je najčešće strahom hoće li se trudnoća zadržati.

Taj strah ne čudi s obzirom na to da je u prvim sedmicama mogućnost pobačaja visoka. Međutim, većina spontanih pobačaja ostaje neobjašnjena pa je vrlo malo toga što žena može učiniti da to spriječi. Briga i strah ne mogu ništa promijeniti jer je u ovom stadijumu sve u rukama prirode. Nakon 12. sedmice mogućnost pobačaja je mala pa, osim u slučaju visokorizične trudnoće, žene mogu odahnuti, kaže Petra Brzović iz Hrvatskog udruženja Doula.

S početkom drugog tromjesečja počinju i drugi strahovi među njima su briga hoće li beba biti zdrava, jesu li budući roditelji spremni za odgovornost i način života koje sa sobom nosi roditeljstvo i financijske brige oko podizanja djeteta. A kako se približava termin porođaja, obično raste i strah.

Psiholozi kažu da je važno biti svjestan svojih misli, osvijestiti zbog čega postoji zabrinutosti i razmisliti koliko su realni ti strahovi. Strah i panika se javljaju u situacijama koje žene procjenjuju kao opasne i prijeteće, s time da je panika intenzivniji osjećaj od straha i sadrži još jedan dodatan osjećaj – osjećaj bespomoćnosti. Protiv panike najbolji lijek je posjeta školama za trudnice, a može pomoći i prisustvo partnera na porođaju, mada psiholozi kažu da to nekim mamama može pomoći, dok nekima predstavljati dodatan izvor stresa.

Doule savjetuju trudnicama da svakodnevno zamišljaju svoj idealan porođaj – od trenutka kad počnu trudovi, da imaju na umu da ženino tijelo kad rađa proizvodi koktel hormona koji pomažu u prirodnom procesu porođaja, otvaranja i ublažavanja bola.

10 najčešćih strahova u trudnoći

  • Strah od pobačaja
  • Strah od debljanja
  • Strah za bebino zdravlje
  • Sumnja u roditeljske sposobnosti
  • Strah od trudova i porođaja
  • Strah da ćemo naškoditi djetetu
  • Strah od bolesti u toku trudnoće
  • Strah od carskog reza
  • Strah od stresa
  • Strah od seksa u trudnoći

Kada porođaj prođe dolaze novi strahovi – hoću li se znati brinuti za bebu, hoće li me njen plač probuditi…, a na red dolazi ipretjerana briga o čistoći, provjeravanje diše li beba, nesigurnost u sopstvene majčinske sposobnosti…

Gotovo svaki roditelj barem jednom provjeri da li njegova beba diše u snu, i upravo je to jedan od njihovih najčešćih strahova. Istraživanja su pokazala da žene koje su nedavno rodile imaju veći rizik od nastanka simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja, nego što to imaju drugi ljudi. Prema rezultatima tog istraživanja, nove majke često pretjerano brinu o prljavštini i bakterijama, boje se da će nenamjerno povrijediti bebu, kompulzivno provjeravaju jesu li možda negdje pogriješile, radi li baby alarm, je li bebin krevetić pravilno pričvršćen i jesu li bočice pravilno sterilizisane.

Neke mame se boje da će povrijediti bebu, iako to ne žele, a to može biti emocionalno izuzetno teško. Mame može utješiti činjenica da su opsesivno-kompulzivni simptomi česti i kod drugih majki i da su privremeni. Čak i iskusnije mame, koje su sve ovo već prošle, imaju brige kad čekaju prinovu.

Izvor: 24sata.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply