Učenje gledanja na sat

gledanjenasatUčenje novih stvari, koje se vama čine tako jednostavne, za vašeg mališana mogu biti pravi izazov. Važno je da djetetu kroz igru i zabavu približite nove sadržaje. Isto važi i za učenje gledanja na sat.

Prije svega, morate imati u vidu da je djeci do pete godine pojam vremena apstraktan jer ga ne mogu vidjeti niti osjetiti. Djeca ne mogu da shvate vrijeme i način njegovog mjerenja na časove, minute, sekunde. Interesovanje za umjeće gledanja na sat kod djece se javlja između pete i sedme godine života, a psiholozi smatraju da djeca koja vještinu gledanja na sat savladaju ranije imaju dara za matematiku.

Zaboravite svaki pokušaj da dijete naučite koliko traje dan, koliko minuta ima jedan čas. Kao što smo rekli, djeci su ovi pojmovi nejasni. Ukoliko ste pokušali da im objasnite da dan ima 24 sata sigurno su vas zapitkivali zašto baš 24, a ne 16 i slično. Vremenom će dijete samo shvatiti pojam vremena i kako se ono računa. U ovom periodu to će mu samo odvući pažnju, može mu postati naporno i odvratiti ga od učenja.

Za početak vaše dijete ne mora da zna koliko je sati. Važno je da mu približite pojam vremena. To će te najlakše učiniti kroz stvari koje su mu poznate. Pitajte ga šta je dugotrajno, a šta kratkotrajno. Pokušajte mu to objasniti uz pomoć svakodnevnih aktivnosti. Pitajte ga da li kupanje traje dugo u odnosu na putovanje na more ili da li crtani film traje kratko u odnosu na šetnju, koliko spavamo, koliko minuta nam treba da pojedemo čokoladu, i mnoga druga pitanja koja su mu bliska.

Da bi dijete shvatilo šta je to prošlost, a šta budućnost budućnost, povežite ove pojmove sa nekim događajem koji je drag vašem mališanu. Možete ga, na primjer, pitati kada smo bili na ljetovanju ili kada mama dolazi sa posla.

Ako vaše dijete pokaže interesovanje da nauči da gleda na sat, na vama je da osmislite kako da mu pomognete u tome. Najbolji način za to je igra. Neka igra bude zanimljiva i vezana za nešto što je djetetu važno.

Djeca pamte vizuelno i to možete iskoristiti kao prednost u učenju. Napravite više papirnih satova i na njima podesite vrijeme u kojima se odvijaju aktivnosti koje su značajne vašem mališanu. Naravno, zamolite dijete da vam pomogne u tome. Npr. na jednom satu podesite vrijeme kada treba da doručkuje, na drugom, vrijeme kada mu počinje omiljeni crtani, na trećem, vrijeme kada dolazite sa posla i tako redom. Tokom dana ga pitajte i zamolite da vam pokaže, na improvizovanom satu, kada je ručak ili u koje vrijeme odlazi u vrtić. Iznenadićete se kako će uz nekoliko ponavljanja vaš mališan savladati gradivo.

Još jedan način na koji dijete može naučiti da gleda na sat je pričanje priče. Neka glavni junak bude sat. On može da predstavlja zelenu livadu na kome rastu brojevi. Mala kazaljka neka bude spora gusjenica, a velika, veseli leptirić. Veseli leptirić razigrano leti u krug po zelenoj livadi. Za to vrijeme spora gusjenica stigne samo od jednog broja do drugog. Broj na koji je gusjenica stala označava koliko je sati ali tek onda kada leptirić sleti na mirisni maslačak, broj 12.

Kada dijete pokaže interesovanje da nauči da gleda na sat i kada mu nakon pomenutih vježbica približite pojam vremena, iznenadite ga i pravim, dječijim satom, koji može da nosi oko ruke, ili budilnikom kraj kreveta. Neka bude sa dezenom njegovog omiljenog crtanog junaka. Prilikom učenja, koristite samo analogni časovnik.

Izvor: OnaPortal

Comments

Leave a Reply