Za mame koje izdajaju: Koliko majčinog mlijeka bebi treba?

PIŠE: Ana Vujnović, Grupa za podršku dojenju udruženja Roditelji

pumpicaDojenje se kod mnogih majki i beba zasniva na isključivom izdajanju. Bilo da su prinuđene da izdajaju zbog bebine ili lične bolesti, zbog preranog porođaja, ranog povratka na posao ili bilo kog drugog razloga, majke koje to rade dobro znaju koliko je izdajanje i hranjenje bebe na ovaj način naporan posao. Ali, svjesne su i toga koliko je njihovo mlijeko važno za bebin razvoj.

Uz sve to, često ih muči i pitanje da li je beba dobila dovoljno mlijeka, a posebno se često ovo pitanje čuje kada pročitaju uputstva za pripremu adaptiranih formula i shvate da su količine majčinog mlijeka koje beba dobija po obroku znatno manje od preporučenih količina adaptiranog mlijeka.

Ali, uvijek treba imati na umu da se adaptirane formule i majčino mlijeko ne mogu ni u čemu porediti, pa ni u ovome.

Evo nekih smjernica koje mogu pomoći majkama koje izdajaju da izračunaju koje su to količine mlijeka potrebne njihovoj bebi:

  • Prije svega, treba zapamtiti da su sve bebe drugačije i da količina mlijeka koju beba popije zavisi od njene starosti, težine, čak i pola bebe, jer je primjećeno da dječaci piju nešto malo više mlijeka od djevojčica.
  • U prvoj sedmici nakon rođenja, kapacitet bebinog stomaka je mali i polako se povećava kako se ide prema kraju prvog mjeseca. Tako nakon nedjelju dana beba u prosjeku po podoju dobija od 45 do 60ml, a na kraju prvog mjeseca je to od 80 do 150ml. Ove brojke zavise od toga koliko beba često sisa, jer nijedna beba, kao uostalom ni jedan čovjek, neće pri svakom hranjenju popiti istu količinu mlijeka.
  • Najbolji način da sračunate koliko je mlijeka tokom ovog perioda potrebno bebi je da pomnožite bebinu težinu sa 150ml, i da je podjelite sa prosečnim brojem obroka koje beba ima tokom dana. Na primjer, ako beba ima 4 kilograma, pomnožite taj broj sa 150 i dobićete 600ml. To je količina koju beba popije za jedan dan. Sada ovaj broj podijelite sa brojem podoja, na primjer 8, i dobićete prosječnu količinu koju beba popije po obroku, tj 75ml.
  • Nakon prvog, pa sve do kraja šestog mjeseca, količina mlijeka koju beba pojede se ne mijenja značajno sem tokom takozvanih skokova u razvoju, kada se na kratko povećava. Prosječna količina mlijeka koju beba popije tokom dana u ovom periodu je od 600 do 900ml, ali može biti i više. Prosjek je oko 750ml, pa da bi odredili količinu potrebnu po obroku, podijelite ovaj broj sa brojem obroka koji beba ima dnevno. Ukoliko je bebi potrebno više ili manje, lako ćete se prilagoditi.
  • Nakon šestog mjeseca, u zavisnosti od količine ostale hrane koju beba dobija, količina mlijeka počinje polako da se smanjuje.
  • Imajte u vidu da je izdajanje vještina koja se uči, tako da ako počinjete sa izdajanjem, na primjer zbog povratka na posao, počnite sa pripremanjem zaliha i vježbanjem izdajanja bar sedmicu-dvije prije prvog dana na poslu. I ne zaboravite da ponesete pumpicu sa sobom.
  • A ako se izdajate od prvog dana, zapamtite da ćete morati da izdajate bar 8 puta dnevno bar po 20-ak minuta na svakoj dojci, čak i ‘na suvo’, tj. ako mlijeko ne izlazi iz dojke. Samo tako ćete uspjeti da održite prozvodnju mlijeka potrebnu vašoj bebi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply