Prevencija infekcija u trudnoći

PIŠE: Dr Fehmija Feko Fetahović, ginekolog

trudnica7Trudnice ili žene koje planiraju trudnoću trebalo bi da povedu računa o nekoliko detalja kako bi izbjegle infekcije koje bi mogle da ugroze njihovu bebu. Ovo je deset savjeta kojih bi se trebalo pridržavati u tom cilju:

  1. Perite ruke često sapunom i vodom, posebno kada kristite toalet, dodirujete sirovo meso, jaja, sirovo neoprano voće, pripremate hranu, radite u vrtu, radite sa drugom vrstom prljavštinje. Kada se često rukujete sa ljudima, igrate se sa kućnim ljubimcima , brinete o nekom bolesnom članu porodice , brinete o malom djetetu, mjenjate pelene bebi…Ako voda i sapun nisu dostupni koristite alkohol, dezinfekciono sredstvo, gel za ruke ili sl.
  2. Izbjegavajte da koristite zajednički pribor za jelo sa malom djecom.
  3. Meso dobro i dovoljno dugo kuvajte. Izbjegavajte meso koje je djelimično termički obraćeno (krvave bifteke i sl). Ne podgrijavajte  jela sa mesom.
  4. Izbjegavajte nepasterizovano (sirovo) mlijeko i mlječne prerađevine napravljene od takvog mlijeka.
  5. Nemojte dodirivati i sredjivati prljavu posteljinu/krpe u korpama za spavanje ili nosiljkama mački – kućnih ljubimaca.
  6. Izbjegavajte svaki mogući kontakt sa glodarima i njihovim izmetom. Ako imate kućnog ljubimca hrčka ili nekog drugog glodara neka se neko drugi brine o njemu dok ste vi trudni ili planirate trudnoću.
  7. Testirajte se na polno prenosive bolesti (STD,PPI) kao što su HIV, hepatitis B i štitite se od njih.
  8. Raspitajte se o vakcinama za neke bolesti koje možete dobiti prije trudnoće.
  9. Izbjegavajte kontakt sa ljudima koji imaju neku infekciju, kao što su boginje (ovčje boginje), rubeola, pogotovo ako niste preboljeli boginje ili se niste vakcinisali.
  10. Informišite se o Streptokoku grupe B. Mnoge žene imaju ovu infekciju, a nemaju nikakve tegobe. Obzirom da može izazvati ozbiljne probleme kod beba kada  je porođaj prirodan-vaginalni preporučuje se testiranje na ovu infekciju pri kraju trudnoće i antibiotska zaštita.

Izvor: Dr Feko

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply