Od danas Svjetska sedmica imunizacije

UNICEFU svijetu se od danas obilježava Sedmica imunizacije pod sloganom Za zdravu budućnost: Znam. Provjeravam. Štitim, povodom koje je iz UNICEF-a saopšteno da bi do 2020. godine bilo spašeno oko 25 miliona života ako bi na današnji dan bila vakcinisana sva djeca u svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava svake godine od 24. do 30. aprila Svjetsku sedmicu imunizacije, a ove godine je fokus na zaštite djece od smrtonosnih bolesti poput malih boginja. Iz SZO je navedeno da su prije rasprostranjene vakcinacije, male boginje izazivale 2,6 miliona smrtnih slučajeva svake godine. One su i dalje jedan od vodećih uzroka smrti mladih i djece širom svijeta.

Iz UNICEF-a je saopšteno da vakcine nijesu skupe i da se njihovom upotrebom štede milijarde dolara koje bi bile potrošene na liječenje oboljelih od zaraznih bolesti.

Iz ove oranizacije je upozoreno da je izbjegavanje imunizacije opasno i da može biti smrtonosno, a prema njhovim podacima 70 odsto nevakcinisane djece živi u 10 zemalja, među kojima su Indija, Etiopija, Indonzija, Irak, Nigerija, Pakistan…

Prema podacima sa UNICEF-ove infografike od pneumokoka, koji može izazvati upalu pluća, meningitis, i infekciju krvi umre godišnje čak 476 hiljada djece,  a od rotavirusa uzročnika teškog oblika dijareje, 453 hiljade.

Hemofilia influenca tip B, koja prouzrokuje upalu pluća i meningitis, godišnje usmrti 199 hiljada djece, pertusis koji izaziva veliki kašalj 195 hiljada, male boginje 118 hiljada, a tetanus 60 hiljada.

Iz UNICEF-a kao dokaz da se vakcinama iskorjenjuju određene bolesti navode i podatak da je 1988. godine bilo 350 hiljada slučajeva oboljeli od dječije paralize širom svijeta, a danas  ima manje od 500 takvih slučajeva u toku godine. Ove godine je Indija iskorijenila tu bolest pa se to smatra jednom od najvećih svjetskih zdravstvenih dostignuća. Dječija paraliza je sada prisutna u samo tri zemlje: Avganistanu, Nigeriji i Pakistanu.

Iz UNICEF-a pojašnjavaju da vakcine djeluju tako što se bezopasni oblici virusa ili bakterija ubrizgavaju u imuni sistem čovjeka, a zdravi organizam osobe prepoznaje strane antigene i reaguje tako što se brani protiv njih.

Prevela: Katarina Janković

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply