Romansa za cijeli život

romansaUprkos uvriježenom mišljenju da romantična ljubav, poput svega lijepog, u vezama brzo nestaje, istraživači dokazuju suprotno. Romantična ljubav, koja u početku obilježava većinu veza, ne mora nestati ni sa zajedničkim životom niti s brakom. Ne mora se pretvoriti ni u prijateljski tip ljubavi. Naprotiv, cijeli nam život može biti poput romanse, što garantuje sretniju i zdraviju vezu.

Mnogi vjeruju da je romantična ljubav isto što i strastvena ljubav, jer je početak većine veza obilježen strašću. To ipak nije tako.

Romantična ljubav ima isti intenzitet i uključuje seksualnu privlačnost kao i strastvena ljubav, ali ne sadrži opsesivnu komponentu. Strastvena i opsesivna ljubav izazivaju osjećaj nesigurnosti i anksioznosti. Istina, taj oblik ljubavi pokreće kraće i burne veze, ali nije najbolja osnova za stabilne i dugotrajne.

U studijama koje su naučnici analizirali bilo je uključeno 6070 osoba, što u kratkotrajnim što u dugotrajnim vezama, a cilj je bio da istraže jesu li romantične veze povezane s više zadovoljstva od ostalih. Da bi to ustanovili, klasifikovali su ljubavne veze kao kratkotrajne i dugotrajne, a unutar svake grupe podijelili su ih na romantične, strastvene (romantično-opsesivne) i zasnovane na prijateljstvu.

Rezultati su pokazali da su osobe čije se veze zasnivaju na romantičnom odnosu vrlo zadovoljne svojim životom, nezavisno od dužineveze. Parovi čiji se odnosi zasnivaju na prijateljstvu bili su umjereno zadovoljni, opet nezavisno od dužine veze. U trećoj grupi, partneri koji su svoje veze ocijenili kao strastvene bili su zadovoljniji u kratkotrajnim vezama nego u dugotrajnim. Ujedno, parovi koji su zadovoljni svojim odnosom iskazali su i veći stepen sreće i samopouzdanja.

Osjećaj da je partner uvijek tu, za nas i uz nas, osnažuje svaku vezu i romantične ljubavi počivaju upravo na tom osjećaju. S druge strane, osjećaj nesigurnosti čest u strastvenim vezama povezan je s nižim stepenom zadovoljstva, a u nekim slučajevima može biti i razlogom stalnih trzavica i sukoba što može voditi u opsesivni tip ljubavi.

Ljubav zasnovana na prijateljstvu, što mnogi parovi doživljavaju kao prirodan tok svoje veze, nakon ovih rezultata se čini nepotrebnim kompromisom. Uz malo truda i posvećenosti, takve se vrste veza mogu vratiti u romantične vode koje garantuju  skladan i sretan život.

Izvor: Insideout

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply