Kako varičela može uticati na trudnoću?

mijovicTrudnice koje su ranije preležale ovčije boginje odnosno varičelu nisu u opasnosti od ponovnog oboljevanja, a svojim imunitetom štite i plod, objasnila je za portal Roditelji.me doktor Gordana Mijović iz Instituta za javno zdravlje.

S obzirom da su boginje aktuelne, veliki broj trudnica se pita da li i kako bolest kod njihovog starijeg djeteta može da se odrazi na njihovu trudnoću, a zbunjuju ih i različiti stavovi o vraćanju bolesti i uticaju na plod čak i kada je trudnica preležala bolest, a u toku trudnoće je opet bila u kontaktu sa oboljelim. Zato smo zatražili mišljenje mirkrobiloga, doktorke Mijović.

Ovčije boginje (varičela)  su infektivno oboljenje lako prenosivo sa osobe na osobu, putem sitnih kapljica koje se iz disajnih puteva (usta) oslobađaju disanjem, govorom, smijanjem, kašljom, ali je prenošenje moguće i putem dodira ili udisanja virusa koji se oslobađaju iz krusta oboljelih. U našoj zemlji se ne sprovodi redovna vakcinacija djece protiv ove bolesti, pa se najčešće varičela preboli u ranom djetinjstvu. Kod djece bolest uglavnom nije teška i prolazi bez komlikacija.

Mijović pojašnjava da se bolest javlja rijetko kod odraslih (oko 2 odsto), jer ih većina preleži u djetinjstvu, ali ima teži tok nego kod djece.

“Ukoliko se bolest javi u trudnoći, postoji veći rizik od težeg oblika oboljenja. To ne znači da će kod svake trudnice bolest imati težak tok, već da je vjerovatnoća da se to desi veća nego u ostale odrasle populacije”, kaže Mijović.

Prema njenim riječima, ako se trudnica razboli, virus može da se prenese putem krvi sa majke na plod, a vjerovatnoća takvog prenošenja je oko 25 odsto. Varičela fetusa (ploda) je, kako navodi, obično benigna i prolazi sama od sebe.

Ukoliko trudnica oboli u drugom trimestru, između 12. i  20. sedmice trudnoće, vjerovatnoća rađanja djeteta sa ošećenjima je 3 odsto.

“To znači da će 3 od 100 trudnica koje su se rabolile od ovčijih boginja poslije prvog trimestra, a prije 20 nedjelje trudnoće,  roditi djecu sa oštećenjima. U slučaju razboljevanja trudnice poslije 20 nedjelja trudnoće, rizik od rađanja djeteta sa vidljivim oštećenjima se značajno smanjuje. Infekcija ploda u ranoj trudnoći obično završava spontanim pobačejem”, dodala je Mijović.

Ona kaže i da oboljevanje majke u vrijeme porođaja nosi rizik od razboljevanja novorođenčeta, pri čemu oboljenje novorođenčeta ima karakteristike teškog oblika varičele. Ukoliko je infekcija majke nastala 7 i više dana prije porođaja beba nije u riziku od bolesti, jer ja majka stvorila zaštitna antitijela koja su se prenijela i na bebu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply