U Britaniji uskraćivanje ljubavi djetetu postaje kazneno djelo

duijeteBritanski roditelji koji djecu namjerno lišavaju ljubavi uskoro bi se mogli suočiti sa zatvorskom kaznom, poput onih koji ih fizički i seksualno zlostavljaju.

Telegraph piše da će emocionalna okrutnost postati kazneno djelo promjenom zakona o zanemarivanju djeteta. Zakon će formalno biti najavljen u junu, tokom tradicionalnog kraljičinog govora. s ciljem zaštite dječije dobrobiti u emocionalnom, socijalnom i bihevioralnom smislu. Zakon je već prozvan Pepeljuginim zakonom, aludirajući na emocionalnu okrutnost maćehe i polusestara prema toj junakinji bajki koje su zapisali Charles Perrault i braća Grimm.

Roditelji koje sud proglasi krivima mogli bi dobiti maksimalnu kaznu zatvora od 10 godina, koliko je propisano za slučajeve zanemarivanja djeteta.

Dosadašnji zakon se odnosio na odrasle osobe koje su namjerno napale, napustile ili izložile dijete patnji ili povredi. Promjenom će se kriminalizovati sve čime se namjerno šteti djetetovom “fizičkom, emocionalnom, socijalnom i bihevioralnom razvoju”. To može uključivati namjerno ignoririsanje djeteta, nepokazivanje nikakvih znakova ljubavi duže vremena i nanošenje emocionalne štete djetetu. Na popisu bi se moglo naći i prisiljavanje djeteta da prisustvuje porodičnom nasilju, kazne koje dijete ponižavaju i slično.

Vjeruje se da čak 1,5 miliona britanske djece pati od zanemarivanja. Pravne promjene omogućiće policiji da u tim slučajevima interveniše te pokrene postupak prije nego što dođe do težeg zlostavljanja.

Izvršni direktor organizacije Akcija za djecu, Tony Hawkshead, rekao je za The Independent da je srijetao djecu koja su bila “žrtvena janjad svojih porodica, konstantno ponižavani i lišavani ljubavi”.

“Utjecaj je razarajuć i može izazvati doživotne mentalne probleme, a u nekim slučajevima i samoubistvo”, objasnio je on.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Velikom vecinom su to djeca samohranih majki koje izrode od 6-12 djece da bi mogle da uzivaju sve moguce benificije od iste te drzave, i ta djeca su ne svojom krivicom nego ne znaju za bolje,veoma agresivna. Umjesto ovoga zakona bi bilo efektnije zabraniti toliko radjanje sve te kasnije ugrozene djece svim tim pohlepnim samohranim toboze- majkama… Treba im ograniciti porod to je rjesenje..

Leave a Reply