Ortopedski problemi u toku razvoja

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kako djeca rastu, kod velikog broja  uočavaju se ravna stopala,hod na prstima, krive potkoljenice. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta, a neka potraju i postaju ozbiljna. Evo nekoliko smjernica kao put okaz u ortopedskim problemima kod djece.

Da li moje dijete ima ravno stopalo?

Većina djece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana stopalo izgleda ravno.

Takođe, prilikom prohodavanja, da bi dijete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu ono širi noge, uz oslonac na unutrašjoj strani stopala, i tako ih uvrće. Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dijete. Da bi se održao pravilan razvoj stopala, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dijete bi trebalo do navršene treće godine da nosi dublje cipele sa ojačanom petom, sa anatomskim uloškom.

Da li je opasno hodanje na prstima?

Hodanje na prstima je uobičajeno među malom djecom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestane do tog uzrasta.Poslije ovog uzrasta, u zavisnosti od kliničkih i drugih nalaza, dijete bi trebalo uputiti kod ortopeda i neurologa da bi se isključio neki neurološki poremećaj.

Šta podrazumijeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?

noge2Veoma česta pojava kod mlađe djece koja prolazi uglavnom bez liječenja jer i posebne cipele i razna ortopedska pomagala ne ubrzavaju naročito ispravljanje ovog stanja. Koriste se korektivne vježbe – hod na spoljnoj ivici stopala i sjedenje u „turskom sjedlu“.

Šta su angularni deformiteti nogu?

Simetrično i blago krivljenje natkoljenica i potkoljenica prema unutra (varus) kod novorođenčeta i odojčeta je često i predstavlja nastavak pozicije koju je dijete zauzimalo u materici.Spontana korekcija se odigrava postepeno, rastom i hodom, a definitivni oblik dobijaju između četvrte i desete godine.

Fiziološke „O“ noge (genu varum)

Obično se mogu vidjeti kod odojčadi, kao i kod djece koja su forsirana da što prije prohodaju  -u vrijeme dok je koštano-zglobni sistem još suviše mek i elastičan, a mišići nedovoljno jaki da izdrže teret. Ako dijete ima „O“ noge i nakon druge godine, odvedite ga ortopedu.

Razvojne „X“ noge (genu valgum)

Obostrani deformitet, uglavnom urođen, ali i posledica jako izraženih ravnih tabana. Ovakvo dijete je trapavije, češće pada, brzo se zamara i ima bolove u nogama. Preporučuju se vježbe i odgovarajuće cipele. Ovakvi problemi se mogu loše odraziti na rast i razvoj kičmenog stuba. Zato je prevencija neophodna.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply