Otvoren besplatan centar za djecu školskog uzrasta

phaedrus2PROMO

U Podgorici je nedavno otvoren Phaedrus (Fedrus) centar za djecu školskog uzrasta – kutak u kojem mogu provoditi vrijeme dok nijesu u školi, a funkcioniše prema malo drugačijem konceptu od onih na koje su roditelji i njihova djeca navikli u Crnoj Gori.

U ovom centru, čije su usluge besplatne, djeca do 12 godina iz Crne Gore ali i stranci, prvenstveno mogu naučiti kako da sami organizuju svoje okruženje za učenje i zabavu.

U Phaedrusu svakog dana organizuju različite aktivnosti  u zavisnosti od interesovanja djece koja su prisutna, a to su uglavnom radionice na temu interesantne geografije, stranih jezika (engleski, ruski, francuski), zanimljivosti iz oblasti prirodnih nauka, kulture stranih zemalja, likovne (crtanje, origami, modeliranje…), izražajno čitanje poezije, interpretacije bajki i priča za djecu…

Osim toga djeca mogu da računaju i na pomoć u završavanju domaćih zadataka. Sa djecom rade mentorke, studentkinje društvenih nauka koje govore više stranih jezika.

Centar radi po metodologiji SOLE (Self Organized Learning Environment), što znači da podstiče djecu da sama istražuju i nalaze odgovore na pitanja, koja dobijaju svakodnevno iz različitih krajeva svijeta.

Svakog dana odgovaraju na pitanja ljudi širom svijeta, kao na primjer: Zašto moje oči znaju da treba da plaču kad sam tužan?, Zašto ne možemo da zagolicamo sami sebe?, Zašto kenguri žive samo u Australiji?…

„U Phaedrusu hrabrimo djecu da koriste svoje potencijale i razmišljaju kako bi istražili neka od najvećih pitanja današnjice. Budućnost zahtijeva da djecu ne posmatramo samo kao konzumere znanja, nego zapravo kao njegove proizvođače“, pojašnjavaju iz Centra.

Phaedrus ima biblioteku sa enciklopedijama i zabavnom literaturom za djecu, koja im je stalno na raspolaganju, a opremljeni su i računarima koji su on-line sa ograničenjem na sadržaje koji nijesu prilagođeni njihovom uzrastu

Prostorije su prilagođene potrebama djece i omogućavaju rad u grupama i bavljenje različitim aktivnostima.

Iz Phaedrusa najavljuju da će uskoro početi i sa tematskim jednodnevnim izletima i aktivnim boravcima u prirodi u dogovoru sa roditeljima. Radiće i u toku ljetnjeg raspusta.

Nalaze se u ulici „Vasa Raičkovića“ u Podgorici (zgrada restorana Leonardo), a njihov broj telefona je +382 (0)20 22 11 89. Radno vrijeme je svakog radnog dana od 8 d0 14 sati.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply