Iz Ministarstva najavljuju rješenje problema sa vakcinama

vakcine5Na crnogorskom tržištu uskoro će biti petovalentnih vakcina, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja koje u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje, Institutom za javno zdravlje i Montefarmom radi na obezbjeđivanju dodatnog novca za njihovu kupovinu s obzirom da ih nema par mjeseci.

Na posljednjem raspisanom tenderu Montefarma za nabavku vakcina nije bilo prijavljenih ponuđača, nakon čega je ta ustanova početkom marta proslijedila zdravstvenim ustanovama zalihe od prošle godine.  U dijelu domova zdravlja u zemlji su potrošene zalihe i vakcina nema, dok ih u pojedinim još ima dovoljno.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović kazao je gostujuću u emisiji Otvoreno Televizije Crne Gore da je stuacija sa vakcinama i njihovim deficitom trenutna i da je u fazi prevazilaženja.

On je najavio da će do kraja sedmice biti raspisan novi tender na kome će biti  ponuđača tako da se kontinuitet vakcinacije djece neće dovesti u pitanje.

Vera Dabanović iz Montefarma je kazala da je njihova ustanova informisala Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva kao nadležne institucije za nabavku vakcina, a kako bi se nešto preduzelo i riješio problem.

„Međutim do dan danas nemamo te informacije“, navela je ona i pojasnila da se problem može prevazići ako se budu opet davale pojedinačne vakcije, koje su djeca dobijala prije uvođenja petovalentne, jer u toj situaciji Montefarm ne bi morao ponovo da raspisuje tender.

Prema njenim riječima, u Montefarmu imaju informaciju od dobavljača i prozvođača da postoji dovoljna količina pojedinačnih vakcina.

Fond zdravstva je, kako je saopšteno iz te ustanove, zbog aktuelne situacije organizovao sastanak sa predstavnicima ambasada Turske, Slovenije i Hrvatske oko eventualne donacije ili pozajmice određenih količina vakcina za potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore.

Konačne odgovore još čekaju, a zbog nestašice petovalnetne vakcine i u ostalim zemljama.

Iz Fonda su u martu razgovarali i sa predstavnicima kompanija koje proizvode petvalentne vakcine koje su bile na tržištu Crne Gore, GlaxoSmithKline i Sanofl, nakon čega je u sa Ministarstvom finansija ocijenjeno kao najcjelishodnije rješenje da Montefarm nabavi vakcina putem okvirnog sporazuma za naredne tri godine čija je vrijednost skoro 887 hiljada eura.

„U skladu sa ovim je postignut dogovor da Fond za zdravstveno osiguranje uputi zahtjev Ministarstvu zdravlja, kako bi ono procedurama pripremilo zahtjev prema Vladi Crne Gore za obezbjeđenje dodatnih sredstava“, pojašnjeno je iz Fonda.

Grbović je objasnio da se radi o 22 hiljade petovalnetnih vakcina na godišnjem nivou i da bez obzira što će se sada plaćati više država je odlučila da ih „ne napušta“  kako bi djeca koja su do sada vakcinisana i ubuduće dobijala najkvalitetnije vakcine.

Fond za zdravstveno osiguranje je dao saglasnost da se za nabavku petovalentnih vakcina ove godine utroši preko 235 hiljada eura, i procjenio je da nedostaje skoro 139 hiljada eura.  Za preostale dvije godine je potrebno obezbijediti iznose od po 374 hiljade eura.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da Bog da ih ne nabavili nikad a mozda ni tada… ili mozda , da posto je frka i nestasica ovog magicnog seruma, nabave neke malo manje kvalitetne i jeftinije, pa nije vazno sto ce mozda djeca sa losijim imunoloskim sistemom kad ih prime imati dozivotne posljedice, zar ja vazno??? Ma , dajte, sto ima veze, dijete manje vise, koga je briga?! Zgrozena sam cijelom situacijom, pa svaki ljekar koji ima iole eticnosti i ljudskosti , da ne kazem postenja, govori o ovome sa malo vise iskrenosti… pa ko jos ne zna da je svaki lijek, a kamoli vakcina, zapravo otrov koji jedno” lijeci” a drugo razbolijeva??? Sad mi gospodin Lausevic ( kojeg ne mogu da slusam preko pola minuta, jer rijec “znaci” koristi toliko puta da mi je zlo, ) govori o vakcinama kao o soku od djumbira i ananasa sa malo lanenog sjemena, mislim, dovidjenja gospodine Lausevicu, gledat se , a ni slusat ne mozes, vjeruj mi!!! Pogledajte koliko je djece bolesno od svega i svacega, breeeee, koliko kancera, koliko mraka , a on mi naklapa o zauskama i rubeli, ma neka se izgubi podhitno!!! Moja je stvar i pravo i odluka, LICNO i PERSONALNO moja, da li ce moje dijete da primi vakcinu ili hoce li da primi bilo sto na ovome bijelome svijetu, jer su to LICNO i PERSONALNO moja djeca! Je li ti jasno gospodine LAusevicu , “znaci” je li ti jasno?!

Leave a Reply