Autizam i MMR, jesu li povezani?

vakcina5Pitanje od Danijele:

Imam pitanje vezano za MMR vakcinu. Naime, moj sin ima 13 mjeseci, i nas izabrani pedijatar je rekao da tu vakcinu treba da primi za 2-3 mjeseca (da kažem i to da je drugoj majki za njenog sina rekao da treba da primi tu vakcinu tek kada počne da priča).

U posljednje vrijeme sam dosta čitala o tome, i sve je više roditelja koji odlučuju da svojoj djeci ipak ne daju tu vakcinu, koja se povezuje sa javljanjem autizma kod djece. Zanimaju me mišljenja, i savjet nekog stručnog lica, veoma sam zbunjena.

Odgovor od pedijatra, dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica

Stručna javnost kaže da NE POSTOJI veza između MMR vakcine i autizma.

Prvi sigurni znaci autizma se pojavljuju u uzrastu od godinu dana kada dijete značajnije komunicira s okolinom. Kako se u to vrijeme daje i MMR vakcina, smatra se da je to razlog zbog kojeg roditelji povezuju vakcinu s autizmom, a autizam je postojao i ranije, ali se simptomi pojavljuju oko godine.

Napominjem da imam troje djece i da su svi primili MMR vakcinu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Mozete Rezidencija da nam dodje do odgovora na sledece pitanje: Posto su mumps, morbilli i rubella, za djecu ne tako opasne, da li mozemo da ih vakcinisemo MMR vakcinom tek kad se zavrsi znacajniji dio neuroloskog razvoja ili kad se sami odlucimo za drugo dijete, pa nametne strah od infekcije u trudnoci? Mislim, da li mozemo recimo MMR djetetu dati u prvom osnovne, mozemo li zbog odlaganja imati problema sa zdr sluzbom?

    • milenars

      Doktorica to nije ni napisala 🙂 Napisala je da ”se prvi sigurni znaci autizma pojavljuju u uzrastu od godinu dana”, i to cesto jeste tako. Drugo je pitanje da li ce roditelji umeti da prepoznaju te simptome i jave se pedijatru. Opet, kada se i prepoznaju u ranom uzrastu, nijedan deciji psiholog/psihijatar nece tako rano dati dijagnozu, prosto jer su individualne razlike u toj dobi jako velike, i cesto predstavljaju samo kasnjenje u razvoju koje se brzo dostigne, a ne pravi simptom autizma.

  2. Vakcina nije 100% efikasna niti je 100% sigurna, kao i svaki lijek(iako sama po sebi nije lijek u punom smislu). Ali je to najbolji nacin da zastitimo nasu djecu i njihovu djecu od epidemija 10ak “bezazlenih” bolesti koje bi ostavile (kod nas) na desetine ako ne i hiljade invalida i izazvale isto toliko smrtnih slucajeva(i to najcesce beba). Kostale svakoga od nas na stotine i ljiljade eura, kroz trosak sistema ili licno…
    Ovdje imate “side effects” vakcina u USA http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/side-effects.htm
    Iako djeluje strasno ipak ne vidim nista alarmantno, slicno pise na svakom antibiotiku kojeg dajemo makar 2-3 put godisnje djeci. Opet se samo radi o biranju manjeg zla,nedavanjem vakcine ulazimo na teren znano veceg rizika.

Leave a Reply