Da li konsultovati stručnjaka ako dvoipogodišnjak slabo govori?

djecajđPitanje od Branke:

Moj sin ima 2 godine i sedam mjeseci. Vrlo je veseo i druželjubiv. Oduvjek je bio mali osobenjak, nije agresivan i ne voli nikakav pritisak. Obično kada se nečim zanima ili zagleda u crtani neće da reaguje ili da mi odgovori. Slabo govori, ima određeni fond riječi koje pravilno izgovara. Ali neće da kaže da je gladan ili žedan nego kaže njami ili oće sokici. Vrlo brzo uči pjesmice ali neće sam da ih otpjeva kad mu tražim nego nastavlja kad ja počnem. Zna odavno da broji do deset. Ali neće da kaže koliko ima godina, je li gladan, jel mu se piški, samo me ignoriše. Da li treba nekog da konsultujem? Zaboravila sam dodati da sam prije 4 mjeseca dobila blizance i da njega od tada vise čuvaju baba i djeda jer sam posvećena bebama.

PIŠE: Neda Bektešević, mr defektologije, Eduko-kreativni centar za djecu sa smetnjama u razvoju

Sami ste rekli da je pomalo “osobenjak” i između ostalog do skoro je bio jedinac. Navikao je vjerovatno da razumijete i njegove neverbalne gestove pa nije imao potrebu da se više izražava. Sad mu možda dodatnu konfuziju stvara to što imate dvije male bebe i što više nije sva pažnja na njega usmjerena. Ako pravilno izgovara određen broj riječi i pravilno ih koristi,a vi vidite da on razumije naloge i uputstva onda to nije zabrinjavajuće.

To što možda ne govori da je npr. gladan sigurno zamjenjuje nekim gestom koji vi između vas opet razumijete. Pjesmice ako ne pjeva sam ne znači da ne može nego da mu prosto treba neka vrsta podrške na koju je i navikao i sa kojom se osjeća sigurnije. Ako i dalje budete zabrinuti i uvidite da fond rijeci nije adekvatan njegovom uzrastu pitajte pedijatra za savjet da li treba da konsultujete logopeda. On ipak prati dijete od rođenja i znače da li treba da Vas uputi dalje. Na ovaj način je to malo teže utvrditi ali na osnovu onog što ste naveli mislim da nemate puno razloga za brigu.

Leave a Reply