I u Kotoru vlasnici pasa ne poštuju propise

kotorGrađani Kotora, kao i većine crnogorskih opština, vrlo često se suočavaju sa neprimjerenim vođenjem pasa i odlukom njihovih sugrađana da se ne pridržavaju opštinskih i propisa na nivou države.

Mnogi vlasnici pasa ne koriste povodac dok vode psa izvode u šetnju, a vrlo često njihovi ljubimci nuždu obavljaju na javnim površinama među kojima su šetalište u Dobroti, ali i igrališta na kojima borave djeca.

Načelnik Komunalne policije Zoran Vučinović je Radiju Kotor kazao da je upoznat sa ovom problematikom, ali i podsjetio na zakonsku proceduru koja na određen način usporava efikasnije kontrolisanje odnosno sprječavanje ove pojave.

“Novim Zakonom o prekršajima smo lišeni „neposrednog postupanja“. Ranije smo na licu mjesta mogli da naplatimo kaznu, a sada je situacija mnogo komplikovanija, pa bismo morali da u više navrata istu osobu zateknemo u ovoj vrsti prekršaja što nam na određen način otežava posao“, objasnio je on.

Prema njegovim riječima, inspektorima su se dešavale i neke neprijatnosti jer bi ih nesavjesni vlasnici kućnih ljubimaca vrijeđali dok su ih usmeno opominjali.

Vučinović je najavio  pojačanu kontrolu i kazao da se Komunalna policija trudi da reaguje preventivno, a s obzirom na interesovanje građana i u skladu sa njihovim obavezama ovom problemu posveti veću pažnju.

Odlukom o kućnim ljubimcima na teritoriji opštine Kotor propisano je da se izvođenje i šetnja psa na javnoj površini dozvoljava uz korišćenje povoca odnosno sa postavljenom korpom na njušci.

Prilikom izvođenja i šetnje psa, vlasnik je obavezan da sa sobom nosi pribor radi uklanjanja izmeta sa javne površine odmah.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply