Zdrave navike kojima bi trebalo naučiti djecu

zdravenavikeOdgajati djecu zahtjevna je uloga, ali svako dijete trebalo bi da usvoji navike važne za zdrav život koje se tiču  tjelesnog i psihičkog zdravlja, a roditelji bi se oko nekoliko trebalo najviše potruditi.

Usvajanje zdravih prehrambenih navika
Ponekad se roditeljima čini da djeca kao da su ‘vakcinisana’ od zdrave hrane. Kad im nudite voće, vrlo lako okreću glavu, ali na čokoladu ili grickalice veselo tapšu rukama.

Nutricionisti savjetuju da hranu za djecu treba napraviti na privlačan način. Brokule skuvane na pari, na primjer ponuditi izmiksane, uz šargarepu, ali tako da uz pomoć namirnica nešto nacrtate. Posebno je važno da se dijete ne nagrađuje ili kažnjava hranom. Rečenice poput onih Bio si dobar pa ćeš dobiti čokoladu treba izbaciti. Prilikom uvođenja namirnica kod sasvim male djece treba paziti da im se nova namirnica ne uvodi kada su bolesni jer im se podsvjesno može zgaditi za cijeli život, objašnjavaju nutricionisti.

Osim toga, roditelji trebaju biti primjer djeci i jesti zdravu uravnoteženu hranu. Jako je važno djecu ne prisiljavati da jedu ako nisu gladna ili da pojedu sve s tanjira ako se već osjećaju sito i zadovoljno. Jedite više puta, manje porcija s razmakom istih vremenskih intervala, a to je jako važno za održavanje optimalne tjelesne težine i zdravlja.

Fizička aktivnost i vježbanje kao sastavni dio života
Ne bi trebalo sprovoditi stroga pravila i propise oko fizičkih aktivnosti, nego bi se djeci redovno trebalo pružati mogućnosti da budu aktivni, ali naći ugodnu, izazovnu i zabavnu aktivnost. Dječje igralište s parkom, trampolinom, spravama za motoriku idealno je mjesto za razgibavanje. Košarka, futbal, na obližnjem igralištu ili pak vožnja biciklom. Kretanje, igranje na vazduhu i vježbanje udaraju osnov za zdrav životni stil. Za ovo neku djecu treba podsticati dok drugi, rado učestvuju u svima aktivnostima. Ako ih ranije upoznate s fizičkom aktivnošću i ako se i roditelji nečim bave i paze na taj način na zdravlje, i djeca će vježbanje lakše učiniti sastavnim dijelom svog života.

Ograničite djeci pristup kompjuterima, televiziji, posebno ako dijete voli previše vremena provoditi zabavljajući se uz savremene tehnologije.

Naučiti ih zdravom pozitivnom razmišljanju
Naši osjećaji, razmišljanja i ponašanja razvijaju se i mijenjaju tokom vremena i oblikuju nam život. U kakve će osobe djeca izrasti, zavisi od  svakog pojedinca i njegovog karaktera, ali i o spoljnim uticajima, posebno roditelja, čiji je uticaj u ranim godinama presudan. Uopšteno gledano, važno je imati pozitivan stav, podsticati dijete, ne upotrebljavati razne i uopštene fraze jer ne pomažu. U razgovoru je puno bolje upotrebljavati specifične i jasne rečenice, koje ne zbunjuju. Biti konkretan, jasan i dosljedan.

Naučiti ih koliko je važno piti dovoljno tečnosti
Podstičite svoje dijete da pije dovoljno tečnosti, najbolje bi bilo da je to voda ili prirodni sokovi. Takođe je važno naučiti ih da jedu voće i povrće.

Ne trebate dijete siliti da pije određeni broj čaša vode dnevno jer o puno okolnosti zavisi koliko će vode dijetetu trebati. Kakvo je vrijeme, znoji li se, ali i o nivou fizičke aktivnosti kao i hrani koju jede. Uglavnom u svakom slučaju dobro ih je podsticati da piju više, ali naravno bez forsiranja. Voda je neophodna za ćelijsku funkciju. Stručnjaci kažu, naime, da neadekvatan unos vode sprječava normalno funkcionisanje zapravo svih tjelesnih sistema. Osobe koje ne unose dovoljno tečnosti umorne su, imaju nizak nivo energije, gube mišićnu masu, imaju tamne krugove ispod očiju.

Izbjegavanje alkohola, cigareta i droga
Sigurno da svaki roditelj to želi za svoje dijete. Vi sami trebate da im budete prvi primjer da ne bi steknu uvjerenje da je to u redu ako i mama i tata to rade. Razgovarajte s djecom o štetnosti koju uzrokuju ove nezdrave navike i zavisnost koju razvijaju. Uticaj porodice na pojedinca odnosno odnosi unutar porodice igraju važnu ulogu u razvoju zavisnosti kod pojedinca. Roditelji trebaju biti usmjereni na izgradnju sigurne, samopouzdane, nezavisne osobe, ali i vršiti stalan roditeljski nadzor nad aktivnostima djeteta. Potrebna su jasna pravila ponašanja koja se dosljedno sprovode unutar porodice. Djecu treba uključiti u porodični život, dati im obveze i biti uključen u njihov život i van doma.

Izvor: tportal.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply