Kada se djeca žale na bol u grudima

srce12PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Bolovi u grudima najčešće se javljaju kod adolescenata – nešto češće kod djevojčica, a veoma rijetko se žale djeca mlađa od 5 godina. Ovo je uznemiravajući ali obično bezazlen problem kod djece.

Da li je bolesno srce uzrok bola?

Nije skoro nikada! Kod odraslih bol u grudima obično i znači anginu pektoris pa roditelji iz tog straha odmah hitaju kod kardiologa.To je potpuno pogrešno. Srce je ubjedljivo najređi razlog bola u grudima kod djece. Dječije srce ne boli i kada se dijete žali na bolove sa lijeve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca.

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod djece?

Postoje dvije grupe uzroka bola u grudima, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni. Javljaju se kod djece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe.

U prvu grupu spadaju prolazna „upala mišića“ koji se pripajaju za grudni koš, a koji pomažu i kod disanja i pri fizičkoj aktivnosti pa su podložni zamoru. Obično je bol oštar i širi se u leđa, kratko traje i dijete se ubrzo vraća u normalu.

Druga grupa bola u grudima se dešava na „nervnoj bazi“. Primijećeno je da emotivna djeca češće doživljavaju bolove u grudima. Pored toga oni opisuju i druge probleme, kao nemogućnost da se udahne vazduh, trnjenje ruku, slabost.

Šta znači ako se bol i nelagodnost u grudima javljaju posle obroka?

Jedan manji broj starije djece može da ima “podignut želudac“ (hijatus hernija), koja pritiska srce, pa zbog toga mogu da se jave određene nelagodnosti.Takva djeca obično osjećaju da im srce „preskače“ kada se dobro najedu, pogotovo ako odmah legnu posle obroka. Bol je obično iza grudne kosti i u vidu žarenja.

Kada se treba javiti pedijatru?

  • Ako dijete ima visoku temperaturu, nemoćno je, ima bol iza grudne kosti, jako se loše osjeća, moguće je, mada jako rijetko, da je došlo do zapaljenja srčane maramice, što se naziva perikarditis.
  • Svaki bol u grudima praćen vrtoglavicom, nesvjesticom ili gubitkom svijesti.
  • Bolovi u grudima koji se javljaju posle traume (pad, udarac, saobraćajna nesreća), može doći do preloma rebara sa komplikacijama.
  • Kada se bol u grudima javlja zajedno sa teškim i otežanim disanjem.
  • Kad je bol izuzetno jak da dijete štedi grudni koš i plitko diše. Ovo je izuzetno rijetko i radi se o pneumotoraksu.
  • Ako se bol javi u toku jakog fizičkog napora.

Dakle, poruka je da ogromna većina djece koja imaju bolove u grudima nisu pacijenti, već zdrava djeca sa prolaznim i bezazlenim smetnjama.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply