Zašto mladima droga može biti interesantna?

PIŠE: Milica Belada, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Razgovor3Svakom roditelju koji pomisli da njegovo dijete nekad u životu može doći u kontakt sa drogama može doživjeti najintenzivnija osjećanja razočaranja, straha, nemoći…Vjerovatno se odmah javljaju pitanja tipa »kako to meni može da se desi?«, »gdje sam ja pogriješio/la?«, »kako nijesam primijetio/la ranije?«.. I zaista, na žalost, tek kada se loše stvari dese roditelji se prisjete da su primijetili neke promjene u ponašanju. Odgovor na pitanje, zašto je korišćenje droga uopšte mladima interesantno je kompleksan, ali su prepoznati neki od razloga:

Za neku djecu korišćenje droga je način da budu dio grupe: postati dio grupe tinejdžera koji povremeno ili stalno koriste drogu vrlo je lako. Potrebno je samo da se droga kupi i da se koristi. I to je to – tinejdžeri dobijaju grupu vršnjaka za druženje. To je pogotovo važno ako je osoba usamljena, ako nema razvijene socijalne vještine, ako ima nisko samopouzdanje i jako želi da bude dio neke grupe.

»Naivno« ineteresovanje radi prihvatanja grupe često postaje put u nepoznato sa kog djeca ne znaju da se vrate: vrlo često čak i kada pokušaju da se odupru uticaju grupe i da izađu iz društva u kom se droga konzumira, grupa pravi pritisak, čak i prijetnje povređivanjem porodice ako se grupa izda. To je jedan začarani krug koji dijete vuče sve dublje i dublje i koji ne može da se prekine bez uključivanja odraslih.

Neka djeca koriste droge kao način samoizlječenja: vrlo često, naročito u početku koriščenja, tinejdžeri osjećaju veliko olakšanje nakon što konzumiranja droge, najčešće marihuane. Na taj način uspijevaju da umanje svoja intenzivna osjećanja, da probleme učine prihvatljivijim, čak se dešava i da na taj način uspijevaju da maskiraju psihološke probleme kao što su depresija, napadi panike, anksioznost. To je jedan od »najlakših« načina borbe sa problemima, koji na žalost ima velike posledice na život mlade osobe.

Ponekad je djeci važno da barem u nekom aspektu svog života budu bolji od drugih: taj dio je vrlo povezan i sa pritiskom koji porodica stvara djetetu vezano za neka postignuća. Kada dijete ne uspijeva da odgovori očekivanjima porodice, pronalazi izlaz konzumirajući droge. Na taj način,  na kraju uspijeva da bude »najbolje u tome da bude najgore«.

Važna je pažnja koja se dobija: Kada djeca ne uspijevaju da imaju dobro postignuće u sportu, školi, umjetnosti tj. ne dobijaju dovoljno pažnje po osnovu takvog postignuća ili nekog drugog ponašanja, pokušavaju kroz konzumiranje droge to da ostvare. Iz njihove tačke gledišta, dovoljno je da dobiju pažnju, roditelja ili drugih bitnih ljudi.

Korišćenje droge je za neku djecu interesantno: Na taj način sebe hrane naletom adrenalina vezanim za skrivanje, kupovinu droge… u periodu kada je sve novo interesantno, kada se želi uživati u momentu ne vodeći računa o posledicama to je pogodan način uživanja.

Uticaj medija: postoji puno filmova kao i muzike koji promovišu koriščenje droga ili tableta za bilo koji problem koji osoba ima. Reklame najvećih farmaceutskih kompanija promovišu zdravlje kao uzimanje tableta a ne kao bavljenje sobom, sopstvenim strahovima, problemima, ličnim izazovima. Stoga, djeca odrastaju pod stalnim uticajem informacija ove vrste, ako roditelji nijesu dovoljno uključeni u oblikovanje tih informacija stvara se potencijalno pogodno područje za zloupotrebu istih.

Bez obzira na roditeljska osjećanja straha, razočarenja, i ljutnje čak i kada samo primijetite neko drugačije ponašanje djeteta ili imate sumnju da je u društvu sa djecom koja konzumiraju drogu, sva osjećanja morate staviti sa strane i racionalno sagledati stvari. Važno je da mu i u toj situaciji pokažete da ga volite i da ćete se boriti za njega, da ste mu na raspolaganju. Pokušajte da ojačate djetetove snage, bilo koje ponašanje koje pokazuje djetetovu povezanost sa vama (zajednički ručak, obroci, šale) znače da postoji značajna veza među vama.Važno je razgovarati sa djetetom, bez vikanja i prijetnji. Potrebno je djeci jasno objasniti koje su posledice uzimanja droga na sve aspekte života. Važno je da djecu ne lažete o tome kakve efekte uzimanje droga najčešće ima na raspoloženje, jer ćete u suprotnom napraviti štetu.

Sve vezano za ovu problematiku je vrlo kompleksno i zahtijeva veliko uključivanje svih članova porodice. Za to je potrebna velika snaga i strpljenje. Zato, budite u toku sa temama koje interesuju vašu djecu, pričajte sa njima, budite osoba kojoj će se prvo obratiti kada im bude potrebna pomoć.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. nemaju radnu naviku pa pobesne ne znaju sta ce sa sobom a i veliki broj roditelja puste djecu da se sami vaspitavaju nazalost pred zgradama u kasnim izlascima itd… ako gledamo djecu tinejdzere u 1 il 2h uvece pred zgradom il u gradu to ne sluti na dobro.roditelji zbog brzog nacina zivota zapostavljaju najbitniju ulogu u zivotu a to je biti roditelj,izvesti jedan il vise mladih zivota na pravi put.i najbitnije ih je dok su jos mali informisati o porocima i njihovim stetnostima.ako roditelj brani djeci alkohol i cigarete a sami koriste jedno i drugo to nije vaspitanje niti pokazivanje dobrog primera.

Leave a Reply