Ne zna se precizan broj dječijih brakova

djecabrakU Nikšiću i Podgorici su prošle godine sklopljena tri ugovorena braka među romskom i egipćanskom djecom, ako je suditi na osnovu broja prijava,  ali je njihov broj teško tačno statistički odrediti, pratiti i kontrolisati, kažu u Centru za romske inicijative.

Predstavnica Centra Fatima Naza kazala je Danu da još nema ni preciznih podataka koji na približan način ukazuju koliko je u prošlosti bilo prisilnih dječjih brakova, koje su stvarne razmjere i kolika je „tamna brojka” ovog oblika kriminala.

Prema njenim riječima djevojčice koje ulaze u prislni brak u prosjeku imaju između 12 i 17 godina.

Ovaj običaj najviše je zastupljen u Podgorici, Beranama, Ulcinju i Nikšiću, odnosno u gradovima u kojima ima najviše pripadnika romske i egipćanske populacije. Jedan od motiva ugovorenih brakova je novac, a cijena koju porodica dobija za ćerku je od četiri do 15 hiljada eura.

„Međutim, najčešći motiv sklapanja ranih brakova je nevinost. Uglavnom poslije petog razreda romskim i egipćanskim djevojčicama uskraćuje se pravo na obrazovanje kako bi roditelji ugovorili brakove, a one nevine ušle u brak. Romska djevojka mora da bude nevina kako bi porodica u koju ulazi platila što veću cijenu za nju“, objasnila je Naza.

Ona objašnjava da su roditelji malo usmjereni na obrazovanje djevojčica. Oni ih rano povlače iz škole jer ih od malih nogu pripremaju za udaju, pritom najčešće ne dopuštajući djevojčicama da samostalno donesu odluku o izboru partnera.

Naza kaže i da su usljed tradicionalizma i strogih patrijarhalnih normi po kojima romska zajednica funkcioniše, djevojčice izložene najgrubljim oblicima kršenja osnovnih ljudskih i dječjih prava, kao što su prisilni brakovi i njihova kupovina i prodaja.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks nedavno je kazao da se prisilne i rane udaje romskih i egipćanskih djevojčica ne mogu tolerisati niti ignorisati pod izgovorom da je to dio njihove tradicije ili kulture.

Fatima Naza smatra da je osnovno obrazovanje knjuč ovoga problema, i da škole treba da reaguju i da prijavljuju kada roditelji ispisuju svoju djecu  kako bi im ugovorili brakove.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply