Usvajanje embriona

embrionDjevojčica Si Džej koja ima 13 mjeseci, jedno je od djece koje je usvojeno dok je još bilo embrion, u okviru programa sa, za sada ne tako populatnim metodom.

Njeni roditelji su, nakon mnogobrojnih pokušaja u toku osam  godina, bili na ivici da odustanu, kada su čuli za usvajanje embriona.

Čarli i Met DiVor su pokušali sa tretmanima protiv neplodnosti, a kada to nije uspjelo, odlučili su da usvoje dijete. Međutim, vantjelesna oplodanja je odnijela dosta novca, koji im j nedostajao da bi otpočeli procedru usvajanja.

„ Pokušavala sam da odlučim da li mogu jednostavno da svemu tome okrenem leđa. Uložiti toliko novca u nešto, i gledati kako se raspada, to je užasno. Nemate dovoljno novca da ponovo pokušate sa usvajanjem“, ispričala je Čarli za ABCNews.

Tada se desilo nešto što je usto vrijeme bilo i povod za tugu, i za radost. Metov ujak je umro, a on je bio farmer koji je štedio tako što je na svojoj farmi zakopavao korpe sa novcem. Metova porodica je jednu od korpi  dala njemu i supruzi kako bi ponovo pokušali sa usvajanjem.

DeVorovi su odlučili da pokušaju sa usvajanjem embriona. Oni su usvojili embrion preko programa Pahuljica, a bebu je nosila Metova sestra kao surogat majka. Par koji je godinama čeznuo za bebom, sada konačno ima dijete.

Kada se par odluči za vještačku oplodnju, doktori oplode više jajnih ćelija. Kada se te ćelije razviju u embrione, samo dva ili tri najbolja se usađuju u majku. Ostali embrioni mogu da se zalede, i da sačekaju da roditelji ponovo požele dijete. Ti embrioni takođe mogu i da se doniraju.

Program Pahuljica, preko koga je ovaj par dobio svoj embrion, postoji od 1997. godine, i do sada je rođeno 366 beba na ovaj način. Ovo, ipak, nije jako popularna metoda, jer roditelji koji idu na vještačku oplodnju žele da im dijete nosi njihovu DNK. Takođe, što je više embrion zamrznut, to je manja vjerovatnoća da će oplodnja uspjeti.

Izvor: Blic

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply