Opuštena koža nakon porođaja

mamaibebaUz strije, opuštena koža nakon porođaja, posebno na području stomaka, najveći je estetski problem dijela novih mama.

Pogledajte nekoliko savjeta kako da ublažite problem i možda ga čak i skroz eliminišete.

Redovna vježba

Razumljivo je da uz bebu imate malo vremena za sebe, ali, ako vam smetaju takve posljedice porođaja, bilo bi dobro nekoliko puta sedmično posvetiti 20 minuta do pola sata vježbanju. Ne samo da ćete zategnuti kožu, nego ćete se riješiti nakupljenih kilograma i doprinijeti zdravlju vraćanjem u nekadašnju formu. Za učvršćivanje kože preporučuje se vježbati po 20 minuta kardio-vježbi tri do pet puta sedmično. Odlično će djelovati i trening snage, ali prije toga provjerite s ginekologom je li vaše tijelo spremno za vježbu.

Izbjegavajte brze dijete

Opuštena koža posljedica je naglog gubitka tijela na volumenu. Nagla dijeta nakon trudnoće doprinijeće i naglom gubitku kilograma od čega će opuštene kože biti još više, posebno zbog toga što restriktivnim dijetama najčešće ne unosite dovoljno vitamina i minerala. Mladim mamama trebaju mnogo energije i uravnotežena prehrana, posebno ako doje, zato se radije hranite zdravo, hranu podijelite u više manjih obroka dnevno i mršavite i zatežite kožu polako, ali sigurno i zdravo.

Kozmetika

Na dnevnoj bazi koristite losione i ulja za tijelo kako bi koža dobila na elastičnosti. Odaberite proizvode s hijaluronskom kisjelinom, DMAE-om i alfa-lipoičnom kiselinom. Ne zaboravite pritom na vitamine i minerale od kojih će vam dobro doći cink, vitamini B-kompleksa ivitamini A, C, E i K.

Pilinzi i masaže

Poboljšanje cirkulacije doprinosi i zdravlju kože. Ako ste dovoljno fit, počastite se masažom. Ako ne, dobro će doći blagi piling, na primjer od smeđeg šećera ili morske soli.

Hidratacija

Za zdravu kožu važno je unositi dovoljno tečnosti u organizam. Pijte oko osam čaša vode dnevno kako biste se brže riješili toksina i iznutra hidratizovali kožu.

Na kraju, podsjećamo vas da promjene koje su vam se dogodile na tijelu donošenjem djeteta na svijet ne bi trebalo da budu razlog za brigu ili deprimiranje. Na svijet ste donijeli maleno biće i od toga nema boljeg razloga za ponosno nošenje opuštenog somačića ili strija.

O ovoj temi možete pisati i na forumu portala.

Izvor: Tportal

Comments

  1. Zahvalila majci prirodi i praprabaki sto i nije tako strasno, korset nosila odmah (neprijatno je ali cutala i trpila), vodila racuna sta jedem i vjezbala svaakii svaakii daan… A onda malo odmorila 🙂

Leave a Reply