Tate koje podržavaju dojenje

Podrška u toku dojenja je ključna za ženu, a ona koju mogu dobiti od partnera kod kuće je neprocjenjiva. To je shvatio i Hektor Kruz koji je pokrenio foto serijal Projekat: Dojenje, u okviru kojeg objavljuje fotografije očeva koji izgledaju kao da doje uz poruke „Kad bih Mogao, i ja bih“.

Njegova želja da svojoj supruzi pomogne u toku dojenja se pretvorila u projekat. Poruka cijelog foto serijala je prenošenje poruke o važnosti očeve podrške dojenju.

Kada su Kruz i njegova supruga dobili prvo dijete, susreli su se sa, za njih neočekivanim preprekama.

“Dobila je žuticu i počela naglo da gubi na težini, a doktor nas je odmah posavjetovao da uključimo formulu“, prisjeća se on.

Nijesu željeli da odustanu od dojenja, ali pošto mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje grupi za podršku dojenju u bolnici uzeo je stvar u svoje ruke.

„Pozvao sam savjetnicu za dojenje iz IBCLC (Međunarodna asocijacija sertifikovanih savjetnica za dojenje) koja je već sjutra došla da nam pomogne tako da sam počeo da učim sve što je trebalo o dojenju i sada mogu da budem adekvatna podrškaW, kazao je on.

Takođe se iznenadio kada je čuo neočekivan način razmišljanje prijatelja u vezi sa dojenjem.

“Ono to me zaista podstaklo na akciju i sve ovo pretvorilo u projekat je priča mog prijatelja koji je kazao da nije bio saglasan sa tim da njegova supruga doji zato jer su njene grudi namijenjene isključivo njemu i da ne treba da ih dijeli ni sa kim, pa ni sa djecom. Ta izjava me zapanjila“, objasnio je Kruz. „Nijesam mogao sve to da shvatim, i počeo sam da uviđam prenaglašeni sekusualizam kroz koji kao društvo gledamo žene i njihova tijela.

Kada su počeli da izlaze napolje sa bebom shvatio je koliku se njegova supruga brine o tome kako će da doji na javnom mjestu, i tada je konačno i donio odluku da počne sa projektom.

Odlučio je da fotografisanjem i objavljivanjem očeva koji „doje“ pokrene razgovor o ovoj temi na jedinstven način.

„Želio sam da privučem pažnju ljudi, želio sam da zastanu i pogledaju fotografije, a onda i razmisle. Vjerujem da je jedini način da zaista i počnemo da se oslobađamo stigme koja se odnosi na dojenje u javnosti da krenemo od muškaraca, tako što ćemo ih edukovati. Ako to uradimo žene će se osloboditi i cijela stigma o dojenju u javnosti će nestati“, očekuje Kruz.

Projekat: Dojenje nije zamišljen da bude realizovan samo na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, odakle su Kruz i njegova supruga, ili na zapadu, već on želi da bude globalan baš kao što je i pitanje dojenja.

Izvor: www.huffingtonpost.com
https://www.facebook.com/ProjectBreastFeeding

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply