Za pomoć Aleksandru do sada prikupljeno 4 hiljade eura

aleksandarBrojne institucije i pojedinci širom Crne Gore donirali su do sada preko četiri hiljade eura za pomoć dječaku Aleksandru Boričiću oboljelom od karcinoma, a pomoć su najavili još mnogi.

„Do sada je uplaćeno nešto više od 4.000 eura i neizmjerno smo zahvalni svim dragim ljudima koji su se odazvali našem apelu za pomoć“, kazao je Aleksandrov brat Slobodan.

Pobjeda je 14. februara objavila tekst o dječaku iz podgoričkog naselja Zagorič, koji se skoro tri godine bori sa opasnom bolešću, a u kojem su povali sve koji su u mogućnosti da pomognu porodici Boričić kojoj je mjesečno potrebno oko 1.600 eura za stan, hranu i prevoz dok je dječak na liječenju u Njemačkoj.  Aleksandra je 27. februara čekala intervencija presađivanja matičnih ćelija, čiji je donor bio njegov osam godina stariji brat Slobodan.

Na pripremnim hemoterapijama je bio od 10. do 25. februara koje su bile neophodne kako bi mogao da ode na transplantaciju.

„Kao posljedica tolikog broja hemoterapija opala mu je kosa i osjećao je jake mučnine. Par dana pred intervenciju je baš bio nervozan. Međutim, u bolnici vlada takva atmosfera da iako osjetiš strah, on brzo prođe“, ispričao je Slobodan.

On je rekao da je bolnica u Frankfurtu jedina institucija gdje se transplantacija radi sa srodnim, a nepodudarnim davaocem, navodeći da je 50 odsto njegovih ćelija bilo podudarno sa Aleksandrovim.

Aleksandar prima i posebnu terapiju koja sprečava odbacivanje matičnih ćelija koje su mu transplantirane.

„Ljekari su optimisti, ali ništa ne garantuju. Imaju više pozitivnih iskustava sa ovakvom vrstom transplantacije, tako da vjeruju da će sve biti dobro. Ipak, postoji mogućnost da Aleksandrov organizam odbaci matične ćelije i da procedura mora da se ponovi. Na sreću, već je osam dana od intervencije prošlo, a on sve dobro podnosi. Nije imao ni temperaturu, niti upalu sluznice, što se često dešava kod ovakvog načina trasplantacije. Hrabre nas riječi ljekara da je put do izlječenja dug, ali moguć“, kazao je Slobodan.

Aleksandar će u bolnici biti još nekoliko dana, dok mu leukociti ne dostignu određenu vrijednost, nakon čega bi ga pustili iz bolnice, s tim da bi do avgusta svaki dan morao da dolazi na kontrole i terapije u bolnicu. Zbog toga je Slobodan našao sobu za majku i Aleksandra, koja se nalazi u tzv. roditeljskom domu, namijenjenom smještaju roditelja sa djecom koji dolaze iz inostranstva, a nalazi se preko puta bolnice.

Aleksandar je 2. marta proslavio 16. rođendan u bolnici, gdje je za njega specijalno bolničko osoblje napravilo karneval.

„Dobio je poklone od ljekara, medicinskih sestara i to mu puno znači i ohrabruje ga tolika pažnja“, kazao je Slobodan.

Do sada je novčana pomoć je stigla od dječijih vrtića iz Budve, Danilovgrada, Pljevalja, Berana i Mojkovca, Udruženja roditelja djece oboljele od karcinoma Feniks, Montora Software iz Berana, NLB banke, LGBT foruma Podgorica, Eko bajke, Crvenog krsta Podgorice, Poslastičarnice „Marina“ iz Zagoriča, Titan Security Podgorica.

Pomogli su i Ministarstvo prosvjete i sporta, NVO Momsić, OŠ „Branko Božović“, studenati  IV godine medicine, kao i od brojni pojedinaci: Vesna Jablan, Slavica Knežević Krstajić, Suad Vuković, Goran Čupić, Katarina Radulović, Marko Martinović, Slađana Bajić Bogdanović, Vladana Jovanović, Milanka Knežević, Aleksandar Kraljević, Enes Hasanagić, Bojana Leković, Predrag Tomović, Marina Jakšić,Tanja Manojlović, Mitar Stamatović, Irena Masović, Filip Tomović, Danka Bulatović, Nada i Svetislav Boričić, Anita Maraš, Milica Jelušić, Milena Popović, Anka Boljević, Milka Boričić, Nikola Radusinović, Živko Boričić, Nada Radović, Boris Simić, Mahmut Seković, Ivana Marković, Vuksan Vuksanović, Nada i Igor Stijepčević, Zorica Plamenac, Milenko Tadić, Tamara Bandović, Nikolina Karadžić, Nikola Boričić i drugih.

Slobodan je kazao da imaju obećanje od Telekoma, Poreske uprave i Montenegro Airlinesa da će i oni uplatiti dio novca.

On se zahvalio KUD Lim iz Berana koji su u Andrijevici napravili koncert za njegovog brata, navodeći da je cio grad bio oblijepljen plakatima na kojima je pisalo Za Aleksandra.Oni su, takođe, sakupili izvjesnu svota novca koju porodica Boričić očekuje. Medicinski i Građevinski fakultet su 27. februara organizovali humanitarnu žurku, gdje je sakupljena izvjesna svota novca. Na Medicinskom fakultetu je postavljena kutija sa natpisom Sakupljanje pomoći za Aleksandra, gdje studenti ostavljaju novac za pomoć.

Aleksandru Boričiću je početkom 2012. godine dijagnostikovan rijedak oblika karcinoma anaplastični krupnoćelijski limfom. Nakon autologne transplantacije koštane srži, koja je obavljena u Beogradu u junu prošle godine, bolest je nastavila da napreduje.

Porodici Boričič je svaka pomoć dobrodošla. Svi koji žele mogu pomoći uplatom na račun: Boričić M. Aleksandar 510020399821103278 kod CKB banke ili na devizni račun ME:25510020399821103278, CKB banka.

Telefon Slobodana Boričića je: 067 885 837

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply