Sve manje dogovora o određivanju starateljstva nad djecom

divorceCentar za socijalni rad Podgorica sve češće mora da posreduje u procesu određivanja starateljstva nad maloljetnom djecom tokom brakorazvodne parnice, jer je uspješnost medijacije iz nekog razloga počela da opada.

O tome dovoljno govori podatak da je takvih slučajeva u 2011. bilo ukupno 120, a u 2012. je broj porastao na 157. Za prošlu godinu u podgoričkom Centru još nemaju objedinjene podatke.

Prema podacima koje je Portalu analitika saopštila pravnica u Centru za socijalni rad Ružica Jovanović broj povjeravanja djece iz vanbračnih zajednica od 2011. do 2012. je značajno opao – sa 41 na 18 slučajeva, dok je iz bračnih skoro udvostručen – sa 79 u 2011. na 139 u 2012.

„Riječ je o čak 223 maloljetne djece, od čega 125 dječaka i 98 djevojčica. Te je godine bilo i 25 zahtjeva za izmjenu odabranog roditelja“, navela je ona

U stručnom timu za zaštitu djece u porodičnim odnosima u podgoričkom Centru za socijalni rad su osim Jovanović, i psihološkinja Marica Stijepović i volonterka Milica Radulović.

Pred njima se često dešavaju velike porodične drame izazvane razvodom roditelja čiji se poremećeni odnosi često prelamaju preko leđa i krhke psihe maloljetne djece.

Na ovom timu je ogromna odgovornost, jer njihovo mišljenje može da utiče na stav suda oko sudske odluke o starateljstvu, iako je Centar, suštinski, savjetodavna ustanova, koja ne raspolaže represivnim mehanizmima, već se cjelokupna etika socijalnog rada zasniva na dobrovoljnosti i motivaciji.

Zanimljivo je i da je neposredno nakon stupanja na snagu Porodičnog zakona, 2007. godine, smanjen broj slučajeva posredovanja oko starateljstva u brakorazvodu, ali se od 2011. ponovo povećava.

„U početku su stranke odlazile na medijaciju. Međutim, imamo utisak da je uspješnost medijacije počela da opada i to uglavnom po pitanjima alimentacije. Dogovori oko kontaktiranja maloljetne djece s roditeljima kojima nijesu povjerena su u nadležnosti Centra za socijalni rad“, objašnjavaju iz te ustanove.

U  2012. su imali 166 regulisanja kontakata između roditelja i maloljetne djece.

„Razvodi su veoma stresni, kako za supružnike, tako i za djecu. Mi pokušavamo da im pomognemo da se dogovore, ukazujemo im na mnoge posljedice. Čitava situacija zna da se iskomplikuje, a mi pokušavamo da iznađemo bar minimum kompromisa”, kaže za socijalna radnica Jelena Popović.

U Centru obraćaju pažnju na sve aspekte, pokušavaju da saslušaju roditelje i djecu.  Veliku pažnju posvećuju svakako, mislima i željama djece.

Tokom razgovora sa djecom do 10 godina, taj razgovor prilagode njegovom uzrastu.

“Obično pričamo o djetetovim potrebama, naklonostima. Ali ni na jedan način, ne sugerišemo šta će dijete da kaže i nikako ne namećemo mišljenje”, kaže Popović.

Dijete starije od 10 godina  može da izabere kod kojeg će roditelja da bude, ali se ta odluka ne mora smatrati konačnom.

Ima slučajeva da dijete promijeni odluku nakon nekoliko godina i izrazi želju da pređe kod drugog roditelja. Sve zavisi od situacije do situacije, pojasnila je psihološkinja, Marica Stijepović.

Često ima i problema u realizaciji onoga što je u Centru dogovoreno i odlučeno.

“Često se dešava da roditelji zaborave na dijete. Neki pokušavaju da djetetu promijene mišljenje, pa čak i osjećanja prema drugom roditelju. Djeca često ne mogu da procijene odnos među roditeljima i često, vrlo često im je teško da odluče kod koga će da budu”, kaže Stijepović.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply