U novu školsku godinu kreću sa tablet računarima

kabinetSvi učenici Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici od septembra će u školu ići sa tablet računarima, najavio je njihov direktor Veselin Pićurić.

„Knjige neće biti zaboravljene ali će dominanatan oblik nastave biti na najsavremenijoj opremi“, kazao je Pićurić tri mjeseca nakon objave Ministarstva provjete da rade na stvarnju uslova za uvođenje tablet računara u obrazovni sistem.

Kako bi septembar dočekali spemni, učenici i profesori ove srednje škole nova znanja i vješine moći će da stiću u prvom evropskom kabinetu u Crnoj Gori koji je otvoren prošle sedmice. U kabinetu su im na raspolaganju interaktivni monitor i osam tablet računara.

Pićurić kaže da su u toj školi shvatili da su tabla i kreda odavno prevaziđeni, što će se desiti i sa papirom jer će učenici raditi zadatke na drugačiji način.

Jedna od učenica je objasnila da će sve što su, na primjer, radili u vježbanci od sada imati na touch screenu na tablet računaru. Kada završe zadatak mogu da ga podijele ili sharuju i pošalju na interaktivnu tablu gdje učitelj može da ga pregleda.

Profesor Nikola Kojović pojasnio je da kada učenik odradi zadatak i proslijedi da na Googlov keep servis, podaci se automatski sinhronizuju sa računarom u kabinetu.

„Profesor može da priđe od kuće, iz kabineta iz zbornice, bilo gdje, pregleda zatake ocijeni ih i vrati nazad informaciju“, kazao je on.

Takav vid učenja srednjškolcima, koji će od septembra nabaviti svoje tablet računare, kako kažu, obećava mnogo. Značiće im jer vjeruju da neće morati da nose sveske, knjige, matrijal koji je izuzetno težak…

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović očekuje da će uvođenjem tablet računara biti podignut kvalitet obrazovanja i informatička kompetentnost svih u srednjoj Elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudić“.

Ministarstvo prosvjete je najavilo projekat digitalizacije obrazovanja krajem prošle godine, a prije mjesec je Vlada usvojila infomaciju u vezi sa tim, u kojoj je najavljeno da će učenici prvog razreda osnovne škole, od septembra umjesto svesaka, kreda i tradicionalnih tabli koristiti tablet računare, didaktični softver, smart tablu, elektronske knjige i zvučnike. Prema pilot projektu, takav postupak bi bio sproveden u četiri odjeljenja odabrane podgoričke škole, a vrijedan je 160 hiljada eura.

Pilot projekat predviđa, između ostalog, opremanje četiri učionice smart tablom, računarom, projektorom i zvučnicima, potom nabavku tablet uređaja za učenike, i kupovinu servera u Ministarstvu prosvjete, na kojem bi bio postavljen portal preko kojeg bi mogao funkcionisati download primarnog didaktičkog softvera za osnovnu školu.

Planirano je da se štampani materijal udžbenika izradi u formi elektronskih knjiga, a projekat bi se sprovodio u tri faze. U prvoj bi bila formirana komisija i tim za didaktički softver. U drugoj fazi bi bio kreiran didaktički softver za prvi razred osnovne škole, i implementiran u četiri odjeljenja prvoga razreda. Treća faza pilot projekta ima dvije komponente, za nastavnike u osnovnim školama i studente, koji bi se obučavali za nove metode rada.

Ukoliko rezultati pilot projekta budu pozitivni, on bi se nastavio u svim odjeljenjima prvog, a zatim i drugog razreda.

Izvor: TV Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. jel se radilo kakvo istrazivanje oko ovoga? da li se pokazalo kakvog uticaja imaju ekrani na vid? koliko utice na uspjeh? lakoca koriscenja?… ili je eto neko samo odlucio da bude pametan prije svih. inace bi jeftinije bilo da su obezbijedili ormarice sa kljucem za SVE ucenike i eto problem nosanja nepotrebnog pribora rijesen.

Leave a Reply