Napravite tangram

Tangram je drevna kineska slagalica koja se sastoji od 7 djelova – tanova, od kojih dva velika trougla, jedan srednji, dva mala trougla, jedan paralelogram i jedan kvadrat. Kada se slože pravilno, ovi oblici čine jedan veliki kvadrat ili veliki trougao ili pravougaonik.tangram1Za djecu je tangram korisna igra, jer razvija prostorne vještine. Djeca, slažući zadate slagalice, uče geometrjeske pojmove i savladavaju vještinu rješavanja problema u prostoru.

Tangram se igra tako što se djelovi slažu da bi se dobili zadati oblici, bilo da je riječ o ljudskim figurama, geometrijskim oblicima, životinjama…

Možete ga i sami napraviti. Najjednostavnije je napraviti ga od običnog kartona, kao što je prikazano na slici. Nacrtate kvadrat dimenzija 20x20cm, a zatim ga podijelite u 16 polja dimenzija 5x5cm. Ivice geometijeskih oblika iscrtate koristeći ove linije vodilje, kao na slici. Svaki oblik možete oboji drugom bojom, ili ih sve obojti u istu boju. Djelove pažljivo isjecite po ivicama.

Ako želite postojaniji i ljepši tangram, možete ga napraviti od tanje plastike, takođe koristeći ovaj šablon.

tangramNa internetu postoji mnogo šablona za slaganje tangrama. Dooljno je samo ukucati reč ”tangram” u pretraživač  i dobićete čitave kolekcije različitih oblika za slaganje.

Izvor: http://mamenakafepauzi.blogspot.com/

Leave a Reply