Dojenje blizanaca

PIŠE: Ana Vujnović, Grupa za podršku dojenju udruženja Roditelji

Breast feeding two little sisters twin girls at same timeKada u kuću stigne beba, organizacija oko brige o bebi i kućni poslovi svakoj majci predstavljaju izazov. Posebno prvih mjesec dana. A, kada dbijete blizance, ovaj izazov je više nego dvostruko veći. Isto važi i za dojenje. Pomisao na dojenje blizanaca može da bude doživljena kao nemoguća misija ali nije tako.

Prvo čega majke koje očekuju blizance treba da budu svjesne je da  je hranjenje blizanaca jednako vremenski zahtjevno i ukoliko su bebe hranjene bočicom i  ukoliko su bebe dojene. S tom razlikom što dojenjem ulažu u zdravlje svoje djece i daju im najbolju moguću, prirodnu hranu, savršeno usklađenu sa njihovim potrebama.

Mnoge majke će sada reći da je hranjenje na bočicu lakše jer umjesto njih to može da uradi neko drugi, dok one ne završe neki od kućnih poslova. Majkama blizanaca svakako treba pomoć i ne treba da se stide da je zatraže, ali, zašto ne bi bilo obrnuto? Zašto osoba koja pomaže majci se ne bi posvjetila kući, a majka isključivo bebama. Uostalom, kao što će mnoge majke koje imaju stariju djecu i bebu u kući potvrditi, dojenje je izuzetna prilika za majku da se i sama malo odmori i predahne.

Majke blizanaca često brinu da neće moći da proizvedu dovoljno mlijeka da nahrane dvije bebe. Nema potrebe za ovakvim strahom, jer je stvaranje mlijeka u dojkama proces koji se bazira na ponudi i potražnji, tj. koliko bebe sisaju, toliko će se mlijeka proizvoditi. To važi i za jednu i za više beba.

Problem koji realno može da nastane je ako su bebe rođene prijevremeno i nisu sposobne da sisaju. Zapamtite da je majčino mlijeko upravo ono od čega prijevremeno rođene bebe najbolje napreduju. Zato odmah poslije porođaja krenite sa izmlazanjem uz pomoć ručne ili električne pumpe, po petnaest minuta po dojci, bar 8, a najbolje 12 puta dnevno.

Dojenje blizanaca zahtijeva malo više organizacije i planiranja nego dojenje jednog djeteta. Majke blizanaca se često pitaju da li da doje obje  bebe istovremeno. Preporuka je da u prvim danima nakon porođaja treba dojiti svaku bebu posebno, s obzirom da će majka tako moći da utvrdi kako koja beba prihvata dojku i da li postoji neki problem pri dojenju. U ovom periodu bebe obično nemaju ”svoju” dojku, već majke mjenjaju dojke pri podoju kako bi održavale ravnomjernu proizvodnju mlijeka u njima, jer često jedna beba sisa jače i efikasnije nego druga, što, ukoliko uvijek sisa iz iste dojke, može dovjesti do slabije proizvodnje mlijeka u drugoj.

Jednom kada je ponuda i potražnja uspostavljena, majka može da počne da doji obje bebe istovrjemeno, jer će tako uštedjeti na vremenu. Ipak, možda će bebe imati različit tempo i jedna od njih neće biti zainteresovana da sisa istovremeno kad i druga, pa majke treba da budu spremne i na ovu opciju.

Položaji za dojenje blizanaca

Ukoliko dojite svoje blizance istovremeno, evo nekih položaja za udobno dojenje.

fudbalskalopta

Foto: sajt Asocijacije dojilja

Fudbalska lopta. Stavite po jastuk sa obje svoje strane i na svaki stavite bebu, tako da su im noge iza vas. Obje bebe treba da leže na boku, okrenute prema vama, dok glava treba da im je u ravni sa bradavicom. Dlanovima im pridržavajte potiljak dok sisaju, i ne zaboravite da se nikad vi ne naginjete prema bebama, već da bebe privučete sebi dok sisaju.Jedna beba u položaju fudbalske lopte, druga u naručju. Jednu bebu uzmite u naručje, tako da je cijelim tijelom okrenuta prema vama, a drugu bebu uzmite ispod slobodne ruke, tako da je glava druge bebe ispred nogu prve.

polapola

Foto: sajt Asocijacije dojilja

Obje bebe u naručju. Uzmite obje bebe u naručje, tako da su obe okrenute prema vama, jedna prema jednoj dojci, druga glavom na suprotnu stranu. Noge beba će se ukrstiti na vašem krilu.

narucje

Foto: sajt Asocijacije dojilja

Ukoliko se odlučite za istovremeno dojenje obje bebe, ne zaboravite da će vam u prvo vrijeme trebati pomoć u namještanju beba za podoj.

Bebe možete dojiti istovremeno nekoliko prvih mjeseci. Iz iskustva drugih majki blizanaca saznajemo da je prilično teško istovremeno ih dojiti kad poodrastu i postanu sve više zainteresovane za svijet oko sebe, tako da jedna drugoj počnu da odvraćaju pažnju sa dojenja. U svakom slučaju, sa šest mjeseci, vi i vaše bebe ćete za sobom imati priličan dojenački staž i do tada ćete biti dobro uhodani, podoji će trajati kraće, jer su bebe ove dobi jači i brže posisaju potrebno mlijeko, a i podoja je manje nego u prvim mjesecima.

Uživajte u svojim bebama i zapamtite da se dojenje višestruko isplati.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. VElika je razlika dojiti jednu bebu i 2 bebe pogotovu ako je na zahtjev. Moja drugarica isto ima blizanc i jos uvek ih doji i prehranjuje. Preko no?i bo?ica da bi joj partner mogao pomo?i a preko dana sisa. Ja sam imala mleka za 3 bebe a za jednu, jer sa, se ja i izmuzala pumpicom. To samo mama koja ima blizance moze da kaze. Retko koja moze 100% da doji bez prehrane. Mozda ako ima sluge da joj rade ostale poslove a ona samo da lezi i doji. Meni su moji non stop bili na sisu. Prelep osecaj ali i najteze nesto sto sam uradila

Leave a Reply